خود شفقت ورزی و انعطاف پذیری شناختی در افراد دارای نشانگان اختلال بد شکلی بدن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-10-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب قابل

MSc, Department of Psychology, Arak University, Arak, Iran

مهدیه شفیعی تبار

Assistant Professor, Department of Psychology, Arak University, Arak, Iran

علیرضا بهرامی

Associate Professor, Department of Motor Behavior and Sport Psychology, Arak University, Arak, Iran

چکیده

مقدمه: تصویر بدنی منفی و پیامدهای رفتاری نامطلوب آن از نگرانی های مهم سلامت عمومی است و بررسی عوامل روانشناختی موثر در شکل گیری آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف: این پژوهش با هدف مقایسه خود شفقت ورزی و انعطاف پذیری شناختی در افراد با و بدون نشانگان اختلال بدشکلی بدن انجام شد. روش­: طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان و مردان ۱۸ تا ۴۰ ساله شهر تهران در سال ۱۴۰۰ بود، که از این جامعه ۳۱ نفر به عنوان گروه نمونه دارای نشانگان اختلال بدشکلی بدن و ۳۱ نفر به عنوان گروه نمونه بدون نشانگان اختلال بدشکلی بدن به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس اصلاح شده وسواس فکری- عملی ییل براون برای اختلال بدشکلی بدن (۱۹۹۷)، مقیاس خود شفقت ورزی (۲۰۱۱) و سیاهه انعطاف­ پذیری شناختی (۲۰۱۰) استفاده شد. داده ­ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره به کمک نرم افزار SPSS نسخه ۲۵ تجزیه و تحلیل شدند. یافته­ ها: یافته­ ها نشان داد میانگین نمرات خود شفقت ورزی (F=۳۱/۱۶ ،P=۰/۰۰۱ ،Eta=۰/۳۴) و انعطاف پذیری شناختی (F=۳۱/۲۴ ،P=۰/۰۰۱ ،Eta=۰/۱۸) به طور معناداری در گروه دارای نشانگان اختلال بدشکلی بدن پایینتر از گروه بدون نشانگان اختلال بدشکلی بدن بود و بین دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود دارد (P< ۰.۰۱). نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت مکانیسم های روانشناختی در علائم اختلال بدشکلی بدن تاکید دارد. این یافته ها نشان داد که روان درمانگران باید در زمان پیشگیری و درمان به ویژگی های روانشناختی خاص افراد دارای علائم اختلال بدشکلی بدن توجه اساسی داشته باشند.

کلیدواژه ها

Body dysmorphic disorder, Self-compassion, Cognition, Flexibility, اختلال بدشکلی بدن, خود شفقت ورزی, شناخت, انعطاف پذیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.