ارایه ی یک روش نوین تخمین رطوبت خاک با استفاده از تصاویر سنجش از دور نوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 50، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-50-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن فروغی

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی-مهندسی علوم آب- شهید چمران اهواز- ایران

عبدعلیی ناصری

استاد گروه آبیاری و زهکشی دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز.ایران

سعید برومندنسب

استاد گروه آبیاری و زهکشی دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز.ایران

سعید حمزه

استادیار گروه سنجش از راه دور و GIS دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران. ایران

اسکات ب جونز

استادگروه گیاه شناسی، خاک، آب و هوا، دانشکده کشاورزی دانشگاه یوتا، لوگان، آمریکا

چکیده

بررسی فرآیندهای سطح زمین با استفاده از سنجش از دور نوری به­طور عام به باند­های الکترومغناطیسی قرمز، سبز، آبی (RGB)، مادون قرمز (NIR) و موج کوتاه (SWIR) مرتبط می­شود. در روش تخمین رطوبت خاک با استفاده از تصاویر سنجش از دور نوری، با فرض ارتباط خطی بین بازتابش­های قرمز و مادون قرمز ((Red-NIR، خط عاری از پوشش گیاهی (خط خاک) به­عنوان خط مبنا در نظر گرفته شده و خطوط هم­رطوبت به شکل عمود بر این خط مورد بررسی قرار می گیرند. این مطالعه قصد دارد نشان دهد که فرضیه­ی فعلی برپایه­ی هندسه­ی فضایی Red-NIR، همواره مستحکم نیست و در پاره­ای از موارد، تخمین اشتباهی از رطوبت خاک ارائه می­دهد. بدین منظور یک روش نوین تخمین رطوبت خاک در این فضا پیشنهاد شد که بر پایه ی تعریف جدیدی از خطوط هم­رطوبت خاک است. مدل پیشنهادی این مطالعه به مدل تغییر یافته­ی فضای Red-NIR (TRN) مصطلح شد. این مدل با مدل رایج فضای Red-NIR (CRN) با استفاده از تصاویر ماهواره­ی لندست-۸ در مزارع نیشکر سلمان فارسی استان خوزستان مقایسه شد. ۱۲ تصویر لندست ۸ در طول دوره رشد نیشکر مورد استفاده قرار گرفت. برای اعتبار سنجی نتایج سنجش از دور، رطوبت خاک در ۲۲ نقطه در ۵ عمق مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مدل TRN پیشنهادی تطابق بیشتری با مشاهدات میدانی داشت و به­طور علمی، صحت و دقت استفاده از فضای Red-NIR در زمینه تخمین رطوبت خاک را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

تخمین رطوبت خاک, سنجش از دور نوری, باند قرمز, باند مادون قرمز, روش مثلث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.