برآورد رواناب با استفاده از دادههای بارش ماهواره ای و مدل داده مبنای رگرسیون بردار پشتیبان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: کنفرانس ملی روش های کاربردی حل مسائل فنی بیلان آب کشور
  • کد COI اختصاصی: IWBC01_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین امامی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه تهران

علی سلاجقه

استاد دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

در برآورد بیلان آب یک حوزه آبخیز، بارش و رواناب از پارمترهای کلیدی می باشند. روشهای سنجش از دوربه عنوان یک منبع اطلاعاتی مهم در برآورد و تخمین بارش می باشند. در این پژوهش از دادههای بارش ماهواره TRMM در سری زمانی ماهانه برای حوزه آبخیز ساری سو استفاده شد و ارزیابی این دادهها از طریق مقایسه با دادههای بارش ایستگاههای بارانسنجی (مشاهداتی ) انجام گرفت که مقدار شاخص های آماری R، RMSE، NSE و Bias به ترتیب ۷۰/۰، ۱۲/۱۸، ۶۹/۰ و ۱۴/۸- به دست آمد. سپس از دو نوع ترکیب ورودی به مدل داده مبنای SVR استفاده شد که شامل : ۱) دادههای بارش مشاهد اتی در گام های زمانی t و ۱t- و رواناب در گام زمانی ۱t- و ۲) دادههای بارش ماهواره ای در گامهای زمانی t و ۱t- و رواناب در گام زمانی ۱t- می باشند. مدل SVR با ترکیب ورودی نوع اول دارای ۸۵/۰= R، ۴۱/۰RMSE=، ۸۵/۰NSE= و ۷۱/۳Bias=- در مرحله واسنجی و ۷۷/۰= R، ۴۵/۰RMSE=، ۷۷/۰NSE= و ۲۰/ ۳Bias=- در مرحله صحت سنجی می باشد و همچنین این مدل با ترکیب ورودی نوع دوم، دارای ۷۶/۰= R، ۵۴/۰RMSE=، ۷۴/۰NSE= و ۸۹/۵Bias=- در مرحله واسنجی و ۵۷/۰= R، ۶۲/۰RMSE=، ۵۶/۰NSE= و ۹۹/۲Bias=- در مرحله صحت سنجی می باشد. نتایج ارزیابی کارایی مدل مورد استفاده در مرحله واسنجی و صحت سنجی نشان داد که این مدل روابط بین ورودی و خروجی را با استفاده از دادههای مشاهداتی و ماهواره ای به خوبی فرا گرفته است . می توان از داده های بارش ماهواره ای و مدل داده مبنای SVR به عنوان منبع اطلاعاتی بارش-رواناب برای محاسبه اجزای بیلان آب استفاده نمود.

کلیدواژه ها

بارش-رواناب، سنجش از دور، TRMM، مدل داده مبنا و .SVR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.