اعتبارسنجی داده های رطوبت خاک سطحی ماهواره SMAP در کاربری های مختلف در حوضه سیمینه-زرینه (بوکان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-5_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خالد حاجی ملکی

دانشجوی دکتری، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

علیرضا واعظی

استاد، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

فریدون سرمدیان

استاد، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

وید کراو

استاد، آزمایشگاه سنجش از دور و هیدرولوژی، وزارت کشاورزی امریکا، مریلند، ایالات متحده امریکا

لوکا بروکا

مدیر تحقیقات، موسسه تحقیقات هیدرولوژی، مرکز ملی مطالعات ایتالیا، پروجیا، ایتالیا

چکیده

رطوبت خاک به عنوان یک متغیر کلیدی در سیستم­های زمینی عاملی تعیین­کننده در تبادلات آب و انرژی بین سطح زمین و اتمسفر است. در این تحقیق اعتبارسنجی داده­های رطوبت خاک ماهواره SMAP در زمان­ها و کاربری­های مختلف با چهار شاخص ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا، ریشه میانگین مربعات خطا نااریب و میانگین اختلاف در سال ۲۰۱۷ بررسی شد. به این منظور، حوضه سیمینه-زرینه به عنوان بزرگترین زیر حوضه آبریز دریاچه ارومیه واقع در جنوب و جنوب شرقی دریاچه ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. مساحت کل منطقه مطالعاتی حدود ۱۷۶۲۵۰۰ هکتار بود. با علم به قدرت تفکیک­های مکانی و زمانی داده­های ماهواره SMAP به ترتیب ۹ کیلومتر مربع و سه روزه از منطقه مطالعاتی، ۲۸۷ نقطه برداشت زمینی بر اساس یک شبکه منظم صورت گرفت. نتایج نشان داد که داده­های ماهوارهSMAP  با داده­های مشاهده­ای زمینی در زمان­های ۳ دسامبر و ۳ آوریل دارای حداکثر مقدار RMSD بین ۲۵/۰ تا cm۳.cm-۳ ۳۵/۰ بود. نتایج آشکار ساخت که داده­های رطوبت خاک ماهواره SMAP با مقدار RMSD بین ۱۸/۰ تا cm۳.cm-۳  ۳۳/۰ و ubRMSE بین ۱۷/۰ تا cm۳.cm-۳ ۳۳/۰ کارایی بهتری را در تطابق با داده­های زمینی نشان می­دهند. در بین بازه­زمانی مورد مطالعه، ۳ جولای بیشترین همبستگی و ۱۳ سپتامبرکمترین مقدار RMSD  را داشتند. در ۳ آوریل که پوشش گیاهی به مرور در حال رشد است، کمترین میزان RMSD و بیشترین مقدار همبستگی مربوط به کاربری کشاورزی دیم بود. در ۳ جولای بیشترین همبستگی در تمام کاربری­ها قابل مشاهده بوده و در بین آن­ها کاربری دیم­زار دارای بیشترین همبستگی بود.

کلیدواژه ها

RMSE, دریاچه ارومیه, رادیومتر, رطوبت خاک, دیم زار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.