تلفیق مدل های تصمیم گیری چند معیاره جبرانی و غیرجبرانی برای مکان یابی سدهای مخزنی (مطالعه موردی: سد کندوله در استان کرمانشاه)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 11
- کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-11_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 249
نویسندگان
استاد گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
دکتری تخصصی، فارغ التحصیل گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، خراسان جنوبی، ایران
دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
یکی از ملزومات بهره برداری پایدار از منابع آب، خاک و محیطزیست در بخش کشاورزی، حفظ معیارهای توسعه پایدار در پروژههای سدسازی است. در این تحقیق بهمنظور ساخت سد کندوله در استان کرمانشاه از روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) شامل مدل غیرجبرانی تسلط تقریبی و مدل جبرانی شباهت به گزینه ایده آل استفاده شده است. بدین منظور پس از تعیین معیارهای مناسب به کمک مطالعات و نظرات کارشناسان، برای تعیین وزن معیارها از تصمیم گیری گروهی با اندازه گیری میزان توافق تصمیم گیران استفاده شد. سپس چهار گزینه منتخب برای این سد، بر اساس معیارهای فنی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و زیر معیارهای مربوطه رتبه بندی شدند و در انتها نتایج با یکدیگر مقایسه گردید. برای رسیدن به اجماع در رتبهبندی های دو مدل ذکر شده، از روش های ادغام مانند میانگین رتبه ها، کپلند و بردا استفاده شده و در نهایت از روش میانگین برای تلفیق نهایی نتایج روشهای ادغام، بهره گرفته شد. ضمنا علاوه بر تعیین ساختگاه برتر، ۱۷ زیرمعیار مطرح در انتخاب این ساختگاه نیز رتبهبندی شدند. بر اساس نتایج بدست آمده رتبه بندی گزینه ها در دو مدل تسلط تقریبی و شباهت به گزینه ایده آل با هم تفاوت داشته ولی نتایج مدل تسلط تقریبی تطبیق بهتری با نتیجه نهایی حاصل از روش های ادغام دارد. نتایج ارائه شده در این تحقیق برای مکانیابی مخازن ذخیرهای در طرح های توسعه آب و خاک براساس معیارهای توسعه پایدار سدسازی کاربرد دارد.کلیدواژه ها
توسعه پایدار, ساختگاه سد, مدل شباهت به گزینه ایده آل, مدل تسلط تقریبیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.