مقایسه اثربخشی دو درمان گروهی متمرکز بر شفقت و مثبت نگر بر همدلی و احساس شادکامی در دختران نوجوان با سابقه خودجرحی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه پرستاری کودکان، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PEN-9-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کاشانیان

PhD. Candidate, Department of Psychology, Arak branch, Islamic Azad University, Arak, Iran.

آناهیتا خدابخشی کولایی

Associate Professor of Psychology, Department of Psychology & Educational Sciences, Faculty of Humanities, Khatam University, Tehran, Iran/ visiting Associate Professor of Psychology, Arak branch, Islamic Azad University, Arak, Iran

داود تقوایی

Associate Professor, Department of Psychology, Arak branch, Islamic Azad University, Arak, Iran

قدسی احقر

Professor, Academy of Scientific Studies in Education, Ministry of Education, Tehran, Iran/ Visiting Professor of Psychology, Arak branch, Islamic Azad University, Arak, Iran.

چکیده

مقدمه:  خودجرحی در نوجوانان به رفتارهای خود آسیب رسان عمدی اشاره دارد که فاقد هر گونه انگیزه یا قصد بیرونی از پیش تعیین شده است و هزینه های سلامت روان شناختی و جسمانی را در حوزه بهداشت و سلامت برای جوامع بشری به همراه دارد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو درمان گروهی متمرکز بر شفقت و مثبت نگر بر همدلی و احساس شادکامی در دختران نوجوان با سابقه خودجرحی انجام شد. روش: پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه دوم منطقه ۴ شهر تهران در سال تحصیلی ۴۰۰-۱۳۹۹ بودند، که از بین آن ها با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد ۴۵ نفر که واجد ملاک های ورود به مطالعه بودند، انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) گمارش تصادفی شدند. داده ها با پرسشنامه های  اطلاعات جمعیت شناختی ، همدلی و همدردی در نوجوانان Vossen و همکاران (۲۰۱۵)، شادکامی اکسفورد  Hills and Argyle  (۲۰۰۲) گردآوری شد. نتایج : در مرحله پس آزمون بین میانگین نمره احساس شادی و همدلی در افراد سه گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد (۰/۰۵> P). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که در میزان اثربخشی دو روش درمان متمرکز بر شفقت و درمان مثبت گرا بر همدلی تفاوت معناداری وجود ندارد (۰/۰۵< P). با این حال، رویکرد مثبت گرا در مقایسه با درمان متمرکز بر شفقت تاثیر بیشتری برافزایش احساس شادکامی داشته است (۰/۰۵> P). نتیجه گیری: یافته ها آشکار ساخت که مداخله های روان شناختی مانند درمان متمرکز بر شفقت و درمان مثبت گرا می توانند به افزایش همدلی و شادکامی در دختران نوجوان با سابقه خودجرحی منجر شوند. هر چند که، درمان مثبت نگر به دلیل چالش با ناامیدی و افکار منفی و ایجاد امید در نوجوانان به حس شادی بیشتری در آنها انجامید. کاربرد مداخله های روان شناختی به صورت گروهی در مدارس و مراکز آموزشی می تواند به دیده شدن این نوجوانان، کاهش نگرانی ها و در نهایت بهزیستی روان شناختی آنها کمک کند.

کلیدواژه ها

happiness, empathy, compassion-focused therapy, positive-oriented therapy, self-injury, girls, Adolescent., احساس شادکامی, همدلی, درمان شفقت به خود, درمان مثبت گرا, خودجرحی, دختران, نوجوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.