بررسی تراکم پذیری خاک شنی-رسی در مخزن خاک آزمایشگاهی ناشی از تردد تایر کشاورزی به صورت تجربی و تحلیل توسط سیستم استنتاج فازی-عصبی (انفیس)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهاردهمین همایش ملی گیاهان دارویی وکشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA14_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نظام الدین اسدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک بیوسیستم ، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

داود کلانتری

دانشیار گروه مکانیک بیوسیستم ، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمد عسکری

استادیار گروه مکانیک بیوسیستم ، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سیدرضا موسوی سیدی

دانشیار گروه مکانیک بیوسیستم ، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

چرخ به عنوان فراگیرترین عامل کشش و حامل اکثریت ماشینهای متحرک و در عین حال مهمترین عامل فشردگی خاکهای کشاورزی به شمار میرود. لذا در تحقیق حاضر، مقدار فشردگی خاک که یکی از پارامترهای تعیینکننده درمعادلات چرخ وخاک است، با استفاده از آزمونگر چرخ در محیط انباره خاک مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. آزمونها در ۲ سطح مختلف از سرعتپیشروی ۰/۳۸۶ ) و ۰/۸۷۹ کیلومتربرساعت)، ۳ سطح مختلف از فشار باد تایر ۱۵ ,۱۰) و (psi ۲۰، ۳ سطح مختلف از بارعمودی وارد برچرخ ۱۷۰)، ۲۵۰ و۳۲۰ کیلوگرم) و ۳سطح مختلف از رطوبت خاک %۲)، %۷ و (%۱۳ بر مبنای تر و ۳سطح تعداد تردد ۱)بار عبور،۷بار عبور و۱۳بار عبور) به صورت طرح فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی در ۳ تکرار ومجموعا۴۸۶ ۰ پیمایش صورت پذیرفت که با میانگین گرفتن از پارامتر های تکرار شده به ۱۶۲ داده جهت تحلیل آماری تقلیل یافت. تجزیه و تحلیلهای آماری توسط نرم افزار آماری SAS و Genstat انجام گرفت. در بخش تحلیل توسط سیستم استنتاج فازی-عصبی (انفیس)،مجموعا۱۶۲ داده در دسترس، برای متغیرهای ورودی (بار عمودی، فشار باد تایر، رطوبت خاک و سرعت پیشروی) و متغیر خروجی (مقدار فشردگی خاک) در نظر گرفته شد. داده های در دسترس به دو مجموعه داده ۱۳۰ تایی (%۸۰) و ۳۲ تایی (%۲۰) تقسیم گردید. مجموعه اول برای آموزش شبکه و مجموعه دوم برای آزمون مدل خروجی استفاده شد. نتایج نشان داد با افزایش بار عمودی روی چرخ، فشردگی خاک افزایش مییابد. همچنین پیشروی چرخ در سرعت پایین و رطوبت بالا فشردگی خاک را افزایش داد. افزایش نسبی فشردگی خاک در خاکمرطوب )رطوبت نسبی ۷ تا ۱۳ %( به طور نسبی ۹,۹۳ برابر فشردگی خاک در رطوبت پایین ) ۲ - ۷ %( به دست آمد. ضریب تبیینبین داده های اندازه گیری شده و پیشبینی شده با استفاده از انفیس برای پارامتر فشردگی خاک ، برابر ۱ به دست آمد که نشاندهنده دقت بسیار بالای مدل های انفیس در پیش بینی پارامترهای تحت بررسی است.

کلیدواژه ها

انبارخاک، برهمکنش چرخ وخاک، آزمونگرچرخ، نفوذ سنج، انفیس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.