تحلیل و ارزیابی ریسک های مرتبط با تولید گندم در زنجیره تامین نان استان خوزستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-49-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذر هاشمی نژاد

دانشجوی دکتری ترویج کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

منصور غنیان

دانشیار دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران

عباس عبدشاهی

استادیار دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران

بهمن خسروی پور

دانشیار دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، ارزیابی ریسک­های مرتبط با تولید گندم در زنجیره تامین نان استان خوزستان است که در دو فاز انجام گرفته  است. به این منظور از روش  پژوهش ترکیبی- اکتشافی استفاده گردید که در فاز اول از تئوری­بنیانی برای شناسایی ریسک و در فاز دوم از پیمایش مقطعی برای ارزیابی ریسک مورد بهره برداری قرار گرفت. در فاز اول، از میان جامعه آماری، شامل کارشناسان و کشاورزان پیش رو در تولید گندم، ۱۵ نفر به روش  نمونه­گیری هدفمند ترکیبی(بارز و موارد شناخته­شده) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع­آوری اطلاعات در این مرحله، مصاحبه نیمه­ساختارمند و مشاهده بوده است. در فاز دوم،  از میان جامعه آماری، شامل کشاورزان گندمکار،۱۵۰ نفر به روش نمونه­گیری هدفمند بارز به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. . ابزار جمع­آوری اطلاعات در این مرحله، چک­لیست بوده است. به منظور تحلیل داده­ها از تکنیک ارزیابی حالت های شکست و اثرات آن استفاده  شد. قابلیت اعتبار ریسک­های شناسایی شده و روایی چک­لیست­ها با نظر صاحب نظران و متخصصین مربوطه مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از تئوری بنیانی در فاز اول، ۱۲ مقوله ریسک، شناسایی شد و نتایج ارزیابی ریسک­ها نیز بیانگر آن بود که به ترتیب ریسک محیطی، ریسک ایمنی محصول و محیط زیست، ریسک تامین نهاده­ها، ریسک فعالیت­های زراعی، ریسک زیرساخت­ها، ریسک فناوری، ریسک دسترسی به اطلاعات و آموزش­های ترویجی، ریسک مالی، ریسک زمانی، ریسک بازار، ریسک  پژوهش و توسعه، ریسک انسانی در اولویت­بندی ریسک­های مرتبط با تولید گندم قرار دارند. همچنین ریسک محیطی در زمره یکی از ریسک­های بسیار نیرومند، ریسک ایمنی محصول و محیط زیست به عنوان یکی از ریسک­های  نیرومند و ریسک­های بازار،  پژوهش و توسعه انسانی از جمله ریسک­های ضعیف ارزیابی شدند.

کلیدواژه ها

ارزیابی ریسک, گندم, زنجیره تامین نان, ریسک محیطی, ریسک تولید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.