عوامل روانشناختی موثر بر قصد کشاورزان به منظور متنوع سازی محصولات کشاورزی؛ مورد مطالعه شهرستان خرم آباد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-51-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضوان قنبری

استادیار، دانشکده کشاورزی، گروه توسعه روستایی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

خسرو عزیزی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

سعید غلامرضایی

استادیار، دانشکده کشاورزی، گروه توسعه روستایی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

چکیده

در رابطه با توسعه کشاورزی، "متنوع­سازی" یکی از اصطلاحاتی است که در دهه­های اخیر اغلب مورد استفاده قرار گرفته است. تنوع محصول اغلب به­عنوان استراتژی برای بهبود پایداری سیستم­های تولید محصولات کشاورزی ارایه می­شود که با مدیریت خوب می­تواند به کاهش استفاده از نهاده­ها – آفت­کش­ها، کود، آب - و آسیب­های محیط­زیستی گردد. با این­حال، علی­رغم مزایای متنوع­سازی از لحاظ پایداری محیط­زیستی و اقتصادی هنوز این نوع روش کشاورزی در بین کشاورزان مورد پذیرش قرار نگرفته است. هدف از مطالعه­ حاضر، بررسی عوامل روانشناسی موثر بر قصد کشاورزان در متنوع­سازی محصولات کشاورزی می­باشد. برای رسیدن به این هدف از تئوری رفتار برنامه­ریزی شده به­عنوان چارچوب اصلی استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه کشاورزان گندمکار شهرستان خرم­آباد (۱۷۶۲۳N= )  بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه ۳۷۵ نفر تعیین شد. برای گردآوری داده­ها از پزسشنامه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از مدلسازی معادلات ساختاری با به­کارگیری نرم­افزار AMOS۲۴ استفاده شد. نتایج نشان داد نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده رابطه مثبتی با قصد کشاورزان در متنوع سازی محصولات کشاورزی دارند. به­علاوه هنجار ذهنی بیشترین اثر مستقیم و باورهای رفتاری بیشترین اثر غیر مستقیم را بر قصد کشاورزان داشت. نتایج این مطالعه می­تواند به توسعه استراتژی­ها و سیاست­های دولتی برای افزایش تنوع­سازی در تولیدات کشاورزی به­واسطه کشاورزان کوچک کمک کند و باعث توسعه روستایی شود.

کلیدواژه ها

رفتار کشاورزان, نگرش, هنجارذهنی, کنترل رفتاری, باورهای رفتاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.