تبیین مدل مفهومی شاخص های تاثیرگذار بر اولویت بندی محصولات کشاورزی برای ورود به الگوی کشت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 51، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-51-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر یاراحمدی

دانشجوی دکتری سازه های آبی، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

ابراهیم امیری تکلدانی

استاد، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

احمد ماکویی

استاد، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

کشاورزی یکی از بخش های اساسی تولیدی در هر کشور محسوب می شود. افزایش رشد و کارایی این بخش، مستلزم تدوین الگوی مناسب، دقیق و واقعبینانه کشت محصولات براساس اهداف و معیارهای مختلف در راستای تامین منافع کل مجموعهی ذینفع کشاورزی در بلندمدت است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی شاخص های تاثیرگذار بر اولویت بندی محصولات کشاورزی به منظور انتخاب در الگوی کشت، با استفاده از روش پژوهش ترکیبی تحلیل عامل اکتشافی و فرآیند تحلیل شبکه ای بود. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش، ابتدا با بررسی پیشینه تحقیق، شاخص های اولویت بندی محصولات کشاورزی استخراج و سپس، با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۵، این شاخص ها دسته بندی شد و مدل مفهومی عوامل و شاخص های تاثیرگذار بر اولویت بندی محصولات کشاورزی ساخته شد. در مرحله بعد، با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه، به رتبه بندی شاخص ها پرداخته شد. بر اساس نتایج تحقیق، شاخص ها تحت شش عامل فرهنگی و اجتماعی، سیاسی، ملاحظات پدافند غیر عامل، آب، تاثیرات زیست محیطی و اقتصاد، دسته بندی شدند. همچنین، شاخص های "هزینه داخلی منابع محصول" با وزن ۲۲۷۷/۰، "فرهنگ پذیرش" با وزن ۱۴۶۸/۰، "ریسک پذیری کشاورز برای پذیرش کشت جدید" با وزن ۱۱۶۰/۰ و "نیاز آبیاری محصول" با وزن ۰۷۵۴/۰، مهمترین شاخص ها در فرآیند سنجش اولویت بندی محصولات کشاورزی ارزیابی شدند. مدل مفهومی ارایه شده این تحقیق می تواند به انتخاب محصولات برتر برای کشت، کمک کرده و امکان تعیین الگوی کشت بهینه را فراهم آورد.

کلیدواژه ها

الگوی کشت, اولویت بندی محصولات کشاورزی, هزینه داخلی منابع محصول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.