بررسی اثر ریسک نرخ ارز و نرخ رشد اقتصادی بر عملکرد بانک های اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 52، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-52-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد سیف اللهی انار

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم اقتصادی (گرایش بانکداری اسلامی) دانشکده علوم اقتصادی دانشگاه تهران ، تهران، ایران

حمید ابریشمی

استاد گروه علوم اقتصادی دانشکده علوم اقتصادی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

صنعت بانک داری در ایران به جهت عدم توسعه کافی بازار سرمایه و ناکارایی های موجود در این بازار وظیفه اصلی تامین مالی بلندمدت و کوتاه کوتاه مدت بنگاه­ها را از طریق اعطای تسهیلات بر عهده دارد. در سال­های اخیر صنعت بانک داری با چالش­های متعددی روبرو شده است که مهم­ترین آن­ها مطالبات غیر جاری می­باشد. در این پژوهش به بررسی تاثیر ریسک نرخ ارز و نرخ رشد اقتصادی بر عملکرد بانک ها در بعد مطالبات غیر جاری در محدوده زمانی ۱۳۹۷-۱۳۸۷ پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش تمام بانک­های کشور می­باشد که ۱۵ بانک­ به عنوان نمونه بر اساس در دسترس بودن داده­های آن ها انتخاب شده اند. پس از اطمینان از مانا بودن متغیرهای پژوهش برآورد مدل اقتصادسنجی به وسیله مدل های حداقل مربعات معمولی و اثرات ثابت و همچنین با تکنیک داده­های تابلویی با استفاده از الگوی گشتاور تعمیم یافته انجام گرفت. یافته­های پژوهش نشان داد که متغیر ریسک نرخ ارز، تاثیر مثبت و معنی دار بر مطالبات غیر جاری بانک­های مورد مطالعه داشتند و همچنین متغیرهای نرخ رشد اقتصادی و نرخ سود تسهیلات نیز تاثیر منفی و معنی دار بر مطالبات غیر جاری داشته­اند. در بین متغیرها، سه متغیر مانده نسبت مطالبات یک دوره قبل، متغیر ریسک نرخ ارز و نرخ سود تسهیلات دارای بیشترین تاثیر بر متغیر وابسته بودند. یافته­های این پژوهش می ­تواند در حرکت بانک­ها به سمت توجه بیشتر به  متغیرهای اثرگذار بر مطالبات و بهبود عملکردشان موثر واقع شود.

کلیدواژه ها

: رشد اقتصادی, ریسک نرخ ارز, نرخ سود بانکی, مطالبات غیر جاری, عملکرد بانک ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.