بررسی فعالیت کارآفرینی زنان روستایی با تاکید بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی شهرستان خرم آباد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 52، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-52-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ملکی فرد

کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

رضوان قنبری

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

سعید غلامرضایی

دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

محمدرضا پاکروان چروده

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

امنیت غذایی به­عنوان شاخص جهانی در سطح خانوار برای رفاه افراد به­ویژه در کشورهای در حال توسعه شناخته شده ­است. از طرفی، درآمد حاصل از فعالیت­های کارآفرینی زنان در نواحی روستایی تاثیر به­سزایی بر افزایش درآمد درون خانوار و همچنین، دسترسی به موادغذایی با کیفیت و متناسب با ترجیحات خانوار را فراهم می­آورد. مطالعه پیش­رو با هدف تعیین سطح امنیت غذایی خانوارهای زنان کارآفرین و غیر­کارآفرین مناطق روستایی صورت گرفت. مطالعه پیش­رو در محدوده زمانی سال ۹۸-۱۳۹۷ و با استفاده از پرسشنامه استاندارد بین­المللی (HFIAS) و برخی از پرسش­های مرتبط با عوامل فردی زنان کارآفرین روستایی و عوامل اقتصادی- اجتماعی خانوارها انجام گرفت. نتایج نشان داد، فقط ۶/۲۳ درصد خانوارهای منطقه هدف دارای امنیت­غذایی هستند، در حالی­که میزان ناامنی غذایی (خفیف، متوسط و شدید) خانوارها به­ترتیب (۹/۱۳، ۸/۲۳ و ۷/۳۸) است. میزان ناامنی غذایی خانوارهای زنان کارآفرین و غیرکارآفرین روستایی به­ترتیب ۷۹ و ۹/۷۳ درصد محاسبه شد. همچنین، نتایج نشان داد که احتمال برقراری امنیت­غذایی خانوارهای زنان کارآفرین با فعالیت تولیدات کشاورزی و صنایع­دستی بالاتر از صنایع تبدیلی و خدماتی است. نتایج حاصل از برآورد الگوی لاجیت نشان داد که متغیرهای سابقه فعالیت کارآفرینی، تحصیلات سرپرست خانوار، اشتغال سرپرست خانوار، درآمد حاصل از فعالیت کارآفرینی، درآمد سرپرست خانوار و پس­انداز شخصی ارتباط مستقیم و معنی­داری و فاصله از مراکز خرید ارتباط معکوس و معنی­داری با امنیت غذایی خانوارهای روستایی شهرستان خرم­آباد دارد. لذا، بهبود فرصت­های شغلی و فعالیت­های تولیدی درآمدزای سرپرست خانوارها، برگزاری کلاس­های آموزشی، ارایه تسهیلات کم بهره در جهت توانمندی اقتصادی و رونق فعالیت تولیدی برای خانوارهای کارآفرین پیشنهاد می­گردد.

کلیدواژه ها

امنیت غذایی, کارآفرینی, الگوی لاجیت, خرم آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.