ارزیابی چرخه حیات (LCA) سامانه پخش سیلاب حوزه آبخیز دئفه رفسنجان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-52-2_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه جعفری مهدی آباد

Department of Reclamation of Arid and Mountainous Regions, Faculty of Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran

محمد جعفری

Department of Reclamation of Arid and Mountainous Regions, Faculty of Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran

علیرضا مقدم نیا

Department of Reclamation of Arid and Mountainous Regions, Faculty of Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran

مظاهر معین الدینی

Department of Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran

ابراهیم علایی

Research Institute of Petroleum Industry, Tehran, Iran

محمد رضا صبور

Department of Environment Engineering, Faculty of Civil Engineering, K. N. Toosi University of Technology, Tehran, Iran.

محمد عبدالهی عزت آبادی

Pistachio Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agriculture Research Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran

چکیده

امروزه در سراسر جهان اثرات محیط­زیستی به عنوان یکی از مهمترین ابعاد توسعه پایدار، تاثیرات بسزایی در تصمیم­گیری­های راهبردی دارد. مدیریت منابع آب به دلیل رابطه دوسویه با توسعه پایدار و تسهیل کننده این مسیر، به ویژه در مناطق خشک و نیمه­خشک، از جمله حساس­ترین اقدامات است. یکی از اهداف اصلی LCA ارزیابی پیامدهای محیط­زیستی انتشارات است. در این مقاله با استفاده از این رویکرد به این مسئله پرداخته می­شود که انتخاب اقدامات مکانیکی آبخیزداری جهت مدیریت منابع آب، تا چه حد با محیط زیست سازگار است. لذا جریان مواد و انرژی و اثرات محیط­زیستی تمامی مراحل چرخه حیات یک واحد سامانه پخش سیلاب (واقع در حوزه آبخیز دئفه در دشت رفسنجان) با استفاده از رویکرد چرخه حیات و بر اساس روش IMPACT ۲۰۰۲+ در نرم افزار سیماپرو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد سازه خاکی موجود در سامانه پخش سیلاب، با تعلق ۳۴/۹۱ درصد از بارهای محیط­زیستی مرحله ساخت و ۲/۵۵ درصد از کل اثرات به میزان kPt ۳۷/۸ ، به عنوان نقاط داغ یک سامانه پخش سیلاب محسوب می­شود. یافته­های مطالعه نمایان ساخت که پیامدهای محیط­زیستی انتشارات در طی چرخه حیات این سامانه kPt ۲/۱۵ است. مرحله ساخت با بیشترین مقدار اثرات محیط­زیستی در تمامی طبقات اثر به جز تخریب منابع ۲/۳۹ درصد، مرحله استفاده ۳/۳۱ درصد، استخراج و بهره­وری مواد ۳/۲۳ درصد و مرحله حمل و نقل ۹۳/۰ درصد از بارهای محیط­زیستی را به خود اختصاص می­دهند. مقادیر پیامدهای محیط­زیستی در طبقات اثر سوء بر سلامت انسان، تغییر اقلیم، تخریب منابع و تخریب اکوسیستم سامانه پخش­سیلاب به ترتیب kPt ۶۳/۶ ، ۵۴/۳، ۰۶/۳ و ۹۴/۱ است. نتایج این تحقیق جهت ارزیابی اثرات محیط­زیستی سازه­های مختلف نیز مفید خواهد بود. در نهایت پیشنهاد می­شود توسعه ارزیابی چرخه حیات و رویکرد ساختمان سبز در مدیریت جامع حوزه آبخیز که برای خود رسالت حفاظت از منابع طبیعی کشورمان را قائل هستند، از جمله انتخاب دبی طرح با ملاحظات محیط­زیستی، مقادیر و نوع مواد و تجهیزات سازگار با محیط­زیست پیاده­سازی گردد.

کلیدواژه ها

Life Cycle Assessment, environment, Flood Spreading System, Daefeh watershed in Rafsanjan plain

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.