مقایسه مدل ارزیابی آسیب پذیری آبخوان (سینتکس) به نیترات با مدل عددی سه بعدی (مورد مطالعاتی آبخوان دشت ورامین)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-53-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو نقریان

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

جمال محمدولی سامانی

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

مهدی مظاهری

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

آب­های زیرزمینی در مناطق خشکی همچون ایران، سهم بسیار زیادی در تامین آب آشامیدنی و کشاورزی دارند. یکی از خطرهایی که آینده بهره­برداری از منابع آب زیرزمینی را تهدید می­کند، آلودگی این منابع توسط مواد زیان­آور است. در حال حاضر حدود ۶۰ درصد از مصارف آب منطقه دشت ورامین و کل حجم آب مصرفی در بخش شرب از منابع زیرزمینی تامین می­گردد. یکی از راه­های مناسب جهت جلوگیری از آلودگی آب­های زیرزمینی شناسایی مناطق آسیب­پذیر آبخوان است که از مدل SINTACS برای ارزیابی آسیب پذیری آبخوان دشت ورامین استفاده شده است. این روش از هفت پارامتر تشکیل شده که پس از ترکیب پارامترها، نقشه شاخص آسیب پذیری به دست می­آید. شاخص این روش بین ۹۲ تا ۱۶۸ متغیر می­باشد که در رسوبات جاجرود واقع در شمال دشت آسیب پذیری زیاد و در اراضی جنوب شرقی روستای جلیل­آباد در شرق دشت و اراضی پایاب دشت آسیب پذیری کم و مابقی دشت دارای آسیب پذیری متوسط می­باشد. برای ارزیابی نتایج مدل مذکور از مدل عددی سه­بعدی استفاده شد و مدل برای یک دوره یک ساله اعتبارسنجی شد که دقت مدل ساخته شده مناسب ارزیابی گردید. در این مدل آلاینده نیترات به عنوان عامل آلوده­کننده آبخوان در نظر گرفته شد. به منظور صحت­سنجی آسیب پذیری ذاتی و ویژه مدل SINTACS، از خروجی نیترات مدل استفاده گردید، مقدار مجذور همبستگی نتایج حدود ۶۵ درصد به دست آمد که همبستگی خوبی را نشان می­دهد. باتوجه به اهمیت نقش آبخوان دشت ورامین در تامین آب موردنیاز منطقه، حفاظت کمی و کیفی این آبخوان از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. همچنین جهت کاهش غلظت یون نیترات منطقه موردمطالعه راهکارهای درازمدت ازجمله اصلاح ساختار کشاورزی و الگوی کشت منطقه و احداث شبکه جمع آوری و تصفیه خانه فاضلاب پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

نیترات, آسیب پذیری, آب زیرزمینی, ارزیابی, مدل عددی سه بعدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.