مطالعه هیدرولیک جریان در خلیج میانی با استفاده از مدل عددی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-53-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه زهرا اسدی

گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

مهدی مفتاح هلقی

گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

امیر احمد دهقانی

گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

اسماعیل کردی

گروه مهندسی عمران، موسسه آموزش عالی میرداماد. گرگان. ایران

چکیده

سطح یک خلیج و مشخصه­های آن که در مسیر یک رودخانه قرار دارد مهمترین عامل برای نگهداری گونه­های مختلف زندگی گیاهی و جانوری به شمار می­آید. برای بررسی مشخصه­های هیدرولیکی جریان در خلیج، نیاز به یک شبیه­سازی سه­بعدی است که بتواند آن­را به خوبی مدلسازی نموده و محل دقیق اندازه و شکل گردابه­ها را تشخیص دهد. در این پژوهش داده­های حاصل از آزمایش­های انجام شده در دانشگاه صنعتی شاهرود مورد استفاده قرار گرفته است (سال­های ۹۸و ۹۹). اندازه­گیری­ها بر روی یک جریان حفره­ای دایمی و همگن با سطح آزاد در یک خلیج مربعی شکل با ابعاد۳/۰ ×۳/۰ متر، در ۴ دبی (۰۱۷/۰، ۰۲۴/۰، ۰۲۸/۰، ۰۳۳/۰ مترمکعب بر ثانیه) انجام گرفت. نتایج مشاهداتی وجود یک سیکل گردشی بزرگ­مقیاس در محدوده داخلی خلیج را تایید نمود. به منظور شناخت و تحلیل الگوی جریان، با استفاده از داده­های مدل فیزیکی، شبیه­سازی هیدرولیکی به کمک مدل عددی Flow۳D انجام شد. با انجام کالیبراسیون، مدل آشفتگی RNG که بیشترین تطابق را با داده­های واقعی داشته، انتخاب ومورد استفاده قرار گرفت. الگوی جریان در محدوده خلیج نشان داد سیکل چرخشی ایجاد شده بصورت یک حلقه دایره­ای می­باشد. سرعت در ورود به خلیج تا نیمه دارای روند نزولی بوده پس از رسیدن به نقطه صفر در میانه خلیج مجددا روند صعودی می­یابد. سرعت طولی که مقدار بیشتری از سرعت­های عرضی و عمقی دارد نیز در محدوده خلیج دارای تقارن می­باشد. سرعت عرضی در محدوده خلیج بیشتر ازکانال اصلی بوده و در میانه خلیج، مقدار آن به بیشینه خود می­رسد. همچنین سرعت عرضی در نیمه ابتدایی خلیج جهت منفی و در نیمه انتهایی جهت مثبت دارد که نشان­دهنده حرکت پادساعتگرد حلقه گردش می­باشد.

کلیدواژه ها

خلیج میانی, ساختارهای جریان, مدل های آشفتگی, مدل Flow۳D

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.