اثر تلقیح باکتری های محرک رشد گیاه با خاک و سطوح مختلف کود فسفاته بر روی رشد و عملکرد گندم پاییزه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-53-10_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد میرزایی حیدری

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

زهرا بابایی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران

چکیده

در حال حاضر باکتری های افزاینده رشد گیاه به عنوان گزینه ای برای افزایش کارآیی کودهای شیمیایی، به منظور افزایش حاصلخیزی خاک در تولید محصولات در کشاورزی پایدار مطرح شده اند. به منظور بررسی تاثیر تلقیح و کارایی باکتری های محرک رشد گیاه بر خصوصیات رشدی، دسترسی به عناصر غذایی، رشد و عملکرد گندم پاییزه مهدوی و سطوح مختلف کود فسفاته، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط مزرعه ای اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج سطح کود فسفره (P) شامل عدم مصرف، ۲۵، ۵۰،  ۷۵ و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار کود فسفاته براساس آنالیز خاک و تلقیح خاک با باکتری در چهار سطح عدم تلقیح خاک (I۰)، تلقیح خاک با ازتوباکتر (I۱)، تلقیح خاک با سودوموناس (I۲)، تلقیح خاک با ازتوباکتر و سودوموناس (I۳)  بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات ارتفاع گیاه، طول ریشه و درصد جوانه زنی بذرهای گندم نشان دادند که بین سطوح مختلف کود فسفاته، نوع باکتری تلقیح شده و اثر متقابل آن ها در کلیه این صفات به جز درصد جوانه زنی اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. در این پژوهش تیمار ۱۰۰ درصد نیاز کود فسفره همراه تلقیح خاک با  ازتوباکتر و سودوموناس بالاترین تاثیر را در افزایش پارامترهای فسفر خاک (۴۱%)، رشد و ارتفاع (۲۸%)، عملکرد دانه (۲۷%)، اجزای عملکرد (۳۱% وزن دانه) و فسفردانه (۳۸%) گندم نشان داد. افزایش در وزن کل گیاه به وسیله ریزوباکترها به واسطه افزایش در جذب عناصر غذایی و در نتیجه رشد بهتر گیاه می باشد که می-تواند موجب شاخص برداشت بالاتری گردد.

کلیدواژه ها

ازتوباکتر, تلقیح خاک, سودوموناس, کود زیستی و کود شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.