تحلیل آماری-فضایی تغییرات عملکرد برنج، گندم و جو در سواحل جنوبی خزر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره: 53، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAEDR-53-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیث صادقی

دانشجوی دکتری گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

حسین محمدی

استاد گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران ، تهران، ایران

علی اکبر شمسی پور

دانشیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران ، تهران، ایران

سعید بازگیر

استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران ، تهران، ایران

مصطفی کریمی احمد آباد

استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران ، تهران، ایران.

سعید صوفی زاده

استادیار گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

شرایط آب­وهوایی و منطقه­ای، توان­های محیطی مناسبی برای توسعه کشاورزی به­ویژه در استان­های حاشیه دریای خزر فراهم کرده است. هدف پژوهش شناخت اثر متغیرهای اقلیمی با تحلیل فضایی میزان عملکرد و قابلیت کشت غلات در سواحل جنوبی دریای خزر است. پس با استفاده از توابع مهم آمار فضایی شامل شاخص موران و تحلیل لکه­های داغ، الگوهای مکانی عملکرد برنج، گندم و جو در سواحل جنوبی دریای خزر در دوره آماری ۱۳۷۹-۱۳۹۵ واکاوی شد. براساس نتایج حاصل از تحلیل شاخص موران مشخص شد که عملکرد برنج، گندم و جو در طول دوره آماری مورد مطالعه دارای ضریب مثبت و نزدیک به یک هستند که گویای خوشه­ای بودن توزیع فضایی عملکرد محصولات مورد تحلیل است. همچنین، براساس نتایج شاخص موران محلی و تحلیل لکه­های داغ، مقادیر با خود همبستگی فضایی مثبت عملکرد برنج عمدتا در استان مازندران و مقادیر با خود همبستگی فضایی مثبت عملکرد گندم در بخش­های جنوبی استان گلستان و بخش­های محدودی از استان مازندران مشاهده شد. برای عملکرد جو بیشترین نواحی با خود همبستگی فضایی مثبت (لکه­های داغ عملکرد) عمدتا در سطوح اطمینان مختلف محدود به شهرستان­های بابلسر و جویبار واقع در استان مازندران در سطح اطمینان ۹۹ درصد، بابل در سطح اطمینان ۹۵ درصد و شهرستان علی­آباد استان گلستان در سطح اطمینان ۹۰ درصد بود. مقادیر با ارزش پایین عملکرد گندم و جو عمدتا در بخش­های شرقی و غربی استان گیلان در سطوح اطمینان ۹۹، ۹۵ و ۹۰ درصد محاسبه شد.

کلیدواژه ها

آمار فضایی, تحلیل لکه های داغ, سواحل دریای خزر, شاخص موران, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.