توسعه مکران و با تاکید بر ایجاد توافقنامه کشورهای فارسی زبان و با استناد به سند توسعه سواحل مکران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی توسعه سواحل مکران (با محوریت حکمرانی و تاکید بر دیپلماسی و اقتصاد دریامحور)
  • کد COI اختصاصی: MAKRANC04_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک شفیعی

دانشجوی دکتری رشته جغرافیای سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

افشین متقی

دانشیار، دانشگاه خوارزمی تهران، ایران

چکیده

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در جهت آرمان خواهی حمایت از محرومان همواره، توسعه سواحل مکران از دغدغه های کارگزاران ایرانی اعم کارگزاران لشکری و کشوری بوده است به همین علت تاکنون تلاش های علمی دانشگاهی و میدانی گسترده در این خصوص صورت گرفته است اما باگذشت ۴۳ سال هنوز سواحل مکران به توسعه درخور شایسته خود نرسیده است. از طرفی با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل کشور تاجیکستان و اتمام جنگ افغانستان و خروج نیروهای غربی از این کشور، خشکی بست بودن دو کشور مذکور، داشتن زبان مشترک فارسی و قرابت فرهنگی و تاریخی، بار دیگر این فرصت را برای ایران فراهم کرده است که ایران بتواند راهبرد جدیدی را در تحلیل گفتمانی خود که همانا توسعه سواحل مکران و ایجاد اتحادیه کشورهای فارسی زبان را ایجاد نماید. نوشتار به دنبال نشان دادن رابطه دو معقول توسعه سواحل مکران و تشکیل توافقنامه کشورهای فارسی زبان با متغیر ابژه ای جغرافیا و به کمک استناد به سند بالادستی توسعه سواحل مکران هست. این تحقیق با نگاهی تلفیقی از نظریه واقع گرایی روابط بین الدولی و با کمک مولفه های سه گانه سیاست جغرافیایی به این نتیجه می رسد که درصورتی که کارگزار ایرانی به معقول سرمایه گذاری خارجی توجه کنند می توانند توسعه چندجانبه سرزمینی و فرا سرزمینی را با استناد به سند بالادستی توسعه سواحل مکران ایجاد نمایند.

کلیدواژه ها

سیاست جغرافیایی، سند بالادستی، توسعه سرزمینی، تحلیل گفتمانی، واقع گرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.