شبهه نواقص العقول بودن زنان در روایات و نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCA06_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1982
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه طاهربخت

کارشناسی ارشد معارف اسلامی و حقوق، گرایش حقوق خانواده دانشگاه امام صادق (ع) پردیس خواهران

فاطمه مشایخی

دانشجوی دکتری الهیات، معارف اسلامی و ارشاد - فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه امام صادق (ع) پردیس خواهران

چکیده

ناقص العقل بودن زنان، گمانه ای است که از دیرباز در متون اسلامی و دیدگاه های عالمان اسلامی رایج بوده و تاثیرات فرهنگی و اجتماعی خاصی را در ارزشگزاری شخصیت زن به دنبال داشته است. در واقع برخی از ادبیات دینی همچون احادیث، روایات و خطبه ای از نهج البلاغه دربردارنده این معنا هستند که زنان به لحاظ قوای عقلانی ناقص بوده و نقصشان در این زمینه ذاتی است. به همین جهت شبهات زیادی در این زمینه مطرح شده و بررسی این گونه روایات و همچنین خطبه نهج البلاغه در این زمینه خالی از اهمیت نیست. در مقاله حاضر سعی شده است که ضمن ارائه گزارشی از اعتبار سندی این روایات و همچنین خطبه نهج البلاغه، به بررسی محتوایی و دلالتی موارد مذکور نیز پرداخته شود. مقاله حاضر بر آن است که ضمن تبیین تمامی راه حل های موجود، به بررسی شبهه نواقص العقول بودن زنان بپردازد و تا حدی در رفع این شبهه قدم بردارد. در بررسی های به عمل آمده در تحقیق حاضر دریافتیم که بررسی سندی روایات موجود و همچنین خطبه ۸۰ نهج البلاغه، نشانگر آن است که ادبیات دینی در این زمینه خالی از اشکال سندی نبوده و اغلب رای به مرسل بودن غالب اینروایات داده اند؛ اما وجود احادیث فراوان با مضمون یکسان در این زمینه نشانگر آن است که تحقیق در دلالت و محتوای این گونه روایات ضرورت دارد. در آخر باید اشاره شود که همانگونه که آیت الله جوادی آملی بیان فرموده اند: زن و مرد هر کدام بسط یکی از اسمای الهیه هستند. زن جلوه و بسط صفات جمالیه خدا و مرد هم جلوه و بسط صفات جلالیه او و آنگاه که قرار باشد خداوند با یکی از اسمای خود دشمنی داشته باشد تناقض فلسفی به وجود خواهد آمد.

کلیدواژه ها

نقصان عقل، نقصان ایمان، نقد سندی، عقلانیت زنانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.