فرهنگ و جامعه‎ی آرمانی اسلام

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه معارف اسلامی و مطالعات اجتماعی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IEAS-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

اندیشمندان لیبرال غربی، در دوران مدرنیته در ساخت و پرداخت جامعه‎ی آرمانی، عموما گرفتار نوعی غفلت از اندیشه‎ی معنوی بودند و با رویکرد اومانیستی، به مبدا آسمانی پشت کرده و جامعه‎ی آرمانی را در سایه‎ی تحقق فرهنگ لیبرال‎دموکراسی غرب امکان پذیر می دانستند. در دوره‎ی پست مدرنیسم نیز نظریه پردازانی همچون فوکویاما، آلوین تافلر، واترز، هانتینگتون، در پیش بینی آینده‎ی جهان، نه تنها انسان را به پایان تاریخی پر از صلح و رفاه، نوید نمی دهند، بلکه جنگ جهانی سوم و برخورد فرهنگ ها و تمدن ها را پیش بینی می کنند، هرچند اکثر قریب‎به‎اتفاق آن ها، درنهایت، پیروزی فرهنگ غرب را در این برخوردها قطعی می دانند. از سوی دیگر، طرح جامعه و فرهنگ آرمانی، در قالب اعتقاد به ظهور منجی و مهدویت در معنای عام خود، یک باور دینی فراگیر در بین انسان ها بوده است؛ زیرا در ادیان مختلف چنین اعتقادی به نحو ملموس و بارزی تجلی یافته است و منجی با تعابیر مختلفی همچون »کالکی» در آیین هندو «مسیحا» در یهود و مسیحیت، «سوشیانت» در زرتشت و درنهایت، «مهدی (عج)» در فرهنگ اسلامی یادشده است. چنین تعابیر و باورهایی به رغم تفاوت های خاص خود، در تاکید بر ظهور یک منجی جهت گشودن راه جدیدی فراروی انسان، در جهت نیل به سعادت ابدی، مشترک هستند. ازاین رو، مهدویت و منجی گرایی دغدغه‎ی تمامی انسان ها در دوره های مختلف تاریخی بوده است و در روزگار ما نیز که انسان معاصر دچار ظلم و بی عدالتی ها در عرصه‎ی جهانی است، این مسئله بسیار حائز اهمیت است.

کلیدواژه ها

مهدویت, فرهنگ مهدوی, جامعه‎ی آرمانی, عصر ظهو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.