بازنمایی فضای شهری آینده در شعر فارسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی شهرآینده اندیشه بومی
  • کد COI اختصاصی: FURURECITY01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 370
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا نقصان محمدی

دانشیار و عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

زهرا قلی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه یزد

چکیده

شعر تراوش ذهنی شاعر در یک بستر مکانی-زمانی است و این بستر همواره از جهات گوناگون با تاروپود شهر درهم آمیختهاست. شاعران ایرانی از دیرباز در خلال مناسبات اجتماعی، شهر و فضای شهری را نیز در اشعار خود انعکاس میداده اند. ایناشعار که با اشاره به دغدغه های انسان شهری به موضوعات اجتماعی می پرداختند با بازتاب المان های شهری و مکان متد سازیفضا در متن شعر؛ شعر شهری را آفریدهاند. شعر شهری آیین های تمامنما از ابعاد اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و... شهر است.ازاین رو می توان گفت: اشعار گذشته و معاصر شاعران ایرانی که اندیشه و فرهنگ اصیل را در خود جای داده اند، بهترین مصالحبرای ساخت شهر ایرانی آینده میباشند. این پژوهش با بررسی اشعار شاعران نامدار گذشته و معاصر ایرانی به دنبال یافتنکاربست های کالبدی شهر در شعر، به منظور بازآفرینی فضای شهری در شهر آینده است. برای این منظور ابتدا نقش شعر درحفظ ساختار فرهنگی جامعه بررسی شده است. در ادامه با بررسی آرمانشهر به عنوان حد مطلوب شاعران برای شهر و دنیایخود؛ و همچنین برخی اشعار با نگرش مثبت به شهر، اصولی کلی برای ساختن فضای شهری آینده استخراج شده است. از نتایجحاصله می توان به وجود پیوندی عمیق میان فرآیند سرودن شعر و فرآیند تغییرات شهر نام برد که درنهایت شعر به عنواننوشته ای حامل معنا، معنا دهنده به کالبد گوشه و کنار شهر می شود و مکان هایی جاودان پدید می آورد که مردم را به خودفرامیخوانند. سیر انتقال این مکان ها از گذشته به حال و به دنبال آن آینده، می تواند مسیر طراحی فضاهای شهری آینده رابه نحو مطلوبی روشن سازد.

کلیدواژه ها

شهر آینده، فضای شهری، شعر فارسی، فرهنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.