بررسی زبان حماسی در منظومه حماسه دینی غزوات حضرت علی : (در وقایع جمل ، صفین و نهروان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF06_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد بشیری زیرمانلو

دانش آموخته دکترای زبان و ادبیات فارسی گرایش ادبیات حماسی از دانشگاه ارومیه

چکیده

منظومه غزوات(در وقایع جمل ، صفین و نهروان) سروده میرزا ابوطالب میرفندرسکی از نظر زبان حماسی استفاده شده در آن یکی از آثار برجسته در حوزه ادبیات حماسی دینی است . وجوه افتراق این منظومه از زبان حماسی معیار مانند: استفاده از الفاظ و لغات عربی و قرآنی ، به کار گرفتن تشبیه مرکب و عدم استفاده از ویژگی های کهن زبان فارسی در قرنهای چهارم و پنجم ، نه تنها از جذابیت این حماسه دینی نکاسته بلکه در مقام یک نوآوری مفید باعث عمق تر شدن لحن حماسی در این منظومه شده است علاوه بر موارد زبانی فوق، در قسمت محتوایی نیز جایگزین شدن معرفت دینی و حب بزرگان دین به جای مفاهیم معهود متن حماسی معیار مانند میهن و قومی ت ، توانسته است مبنای فکری و اعتقادی در این منظومه را شکل بدهد و به عنوان یک نوآوری بنیادین در این زمینه مطرح باشد. این مقاله و نتایج حاصل از آن می تواند به روشن تر شدن کارکرد زبان در نوع ادبی حماسه دینی بینجامد وگامی در راستای تحقیقات مربوط به نقد نوعی باشد.

کلیدواژه ها

زبان حماسی ، نقد زبانی ، حماسه دینی ، غزوات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.