تاثیر ۴ هفته تمرین هوازی بر عملکرد شناختی و میزان بیان ژن های PGC۱α و VEGF در هیپوکمپ رت های پیر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی در علوم ورزشی و سلامت، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPORTS-1-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انسیه احمدپور

دانشجوی دکتری، واحد علوم پزشکی تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مقصود پیری

استاد، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمدعلی آذربایجانی

استاد، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی اثر ۴ هفته تمرین هوازی تناوبی با شدت متوسط بر عملکرد شناختی و میزان بیان ژن­های PGC۱α و VEGF در هیپوکمپ رت­های پیر بود. به این منظور، رت­های­­ نر نژاد ویستار ۲۰ ماهه به ۲ گروه تمرین ورزشی (تعداد = ۸ سر) و کنترل (تعداد = ۸ سر) تقسیم ­شدند. حیوانات گروه ورزشی، تمرین هوازی تناوبی با شدت متوسط را به مدت ۴ هفته، ۵ روز در هفته انجام دادند. جهت بررسی یادگیری و حافظه فضایی، حیوانات ۴۸ ساعت بدنبال آخرین جلسه تمرینی تحت آزمون ماز آبی موریس قرار گرفتند. سپس، حیوانات کشته شدند و بافت هیپوکمپ استخراج شد. برای اندازه­گیری بیان ژن از روش Real time-PCR استفاده شد. تحلیل آماری با استفاده از آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی­داری ۰۵/۰P£ انجام گرفت. نتایج نشان داد که تمرین هوازی باعث بهبود در عملکرد یادگیری (۰۵/۰ ≥ P) و حافظه فضایی (۰۰۱/۰ ≥ P) شده و میزان بیان PGC۱α (۰۱/۰ ≥ P) و VEGF (۰۰۱/۰ ≥ P) را افزایش می­دهد. همچنین، ارتباط مثبت معنی­داری بین بیان ژن PGC۱α با بیان ژن VEGF در هیپوکمپ مشاهده شد (۰۰۱/۰≥p، ۸۹۴/۰=r). به علاوه، بین بیان ژن VEGF با میانگین زمان سپری شده برای یافتن سکو، ارتباط معکوس معنی­دار (۰۵/۰≥p، ۵۷۸/۰-=r)، و با مدت زمان سپری شده در ربع دایره هدف، ارتباط مثبت معنی­داری وجود داشت (۰۱/۰≥p، ۷۱۳/۰=r). به طور کلی، تمرین هوازی موجب بهبود عملکرد یادگیری و حافظه فضایی در حیوانات پیر می­شود؛ به نظر می­رسد که تنظیم مثبت مسیر پیام­رسانی /VEGF PGC۱α ناشی از ورزش در مغز، حداقل تا بخشی، در این سازگاری نقش دارد.

کلیدواژه ها

پیری, یادگیری, حافظه فضایی, ورزش هوازی, عملکرد شناختی, بیان ژن , PGC۱α, VEGF, هیپوکمپ, رت های پیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.