اثر شستشوی برگ سیب زمینی پس از آبیاری با پساب مزرعه پرورش ماهی بر فلورسانس کلروفیل و برخی از خصوصیات سیب زمینی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 17، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JWAI-17-1_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 304
نویسندگان
گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بوعلی سینا
استاد گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بوعلی سینا
دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه کردستان
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه کردستان
چکیده
باتوجه به خشکسالی های اخیر در ایران و جهان و در نتیجه آن کمبود منابع آب، استفاده از آب های نامتعارف از جمله پساب پرورش ماهی یک رویکرد منطقی به حساب می آید. بنابراین در مطالعه حاضر به بررسی استفاده از پساب ماهی قزل آلای رنگین کمان در سامانه آبیاری بارانی جهت کشت سیب زمینی به مدت سه سال (۱۳۹۸ -۱۴۰۰) پرداخته شد. آزمایشی گلدانی در فضای باز با سامانه آبیاری بارانی جهت تعیین اثر شستشوی برگ سیب زمینی با آب معمولی پس از آبیاری با پساب ماهی بر فلورسانس کلروفیل ( فلورسانس حداکثر (Fm)، میزان فلورسانس متغیر (Fv) و حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm)) و برخی خصوصیات سیب زمینی انجام شد. این تحقیق در قالب آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل آبیاری در دو سطح A۱ (آبیاری با آب چاه) و A۲ (آبیاری با پساب ماهی) و همچنین شستشوی برگ ها در چهار سطح B۱ ( شستشوی برگ ها با آب معمولی، طی ده دقیقه قبل از اعمال پساب ماهی)، B۲ ( شستشوی برگ ها با آب معمولی طی ده دقیقه بعد از اعمال پساب ماهی )، B۳ ( شستشوی برگ ها طی ده دقیقه قبل و بعد از اعمال پساب ماهی)، B۴ ( اعمال پساب ماهی بدون شستشوی برگی) بود. نتایج این تحقیق نشان داد تیمار B۳ نسبت به تیمار B۴ باعث افزایش ۱۰/۱۳درصد عملکرد، ۲۰/۴۴ درصد فلورسانس حداکثر، ۲۸/۶۷درصد فلورسانس متغیر، ۶/۶۶ درصد حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم II، ۳۷/۹۸ درصد وزن خشک ساقه، ۱۰۸/۰۶ درصد وزن خشک برگ و ۱۲۵ درصد وزن خشک ریشه شد. پیشنهاد می شود جهت افزایش فلورسانس کلروفیل و سایر خصوصیات گیاه سیب زمینی استراتژی استفاده همزمان از پساب ماهی و آب تمیز در سامانه آبیاری بارانی استفاده شود.کلیدواژه ها
آبیاری بارانی, حداکثر کارایی کوانتوم فتوسیستم II, عملکرد, فلورسانس متغییراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.