الگوی پیش کنشگری مدیران بانک های توسعه ای ایران: مطالعه ای کیفی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت نوآوری در سازمان های دفاعی، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIMDO-5-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه مختاری هاشم آباد

دانشجوی دکتری، مدیریت رفتاری، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهدی خیر اندیش

استاد، گروه مدیریت، دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری، تهران، ایران

سعید جعفری نیا

دانشیار، گروه مدیریت منابع انسانی و کسب و کار، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

یوسف وکیلی

استادیار، گروه مدیریت منابع انسانی و کسب و کار، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: هم­اکنون، بانک های توسعه ای موقعیت به شدت منحصر به فردی را تجربه می­نمایند. موقعیتی که از یک سو با رقابت حداکثری توام است و از سویی دیگر، بیش از هر زمانی در تعامل با محیط پیرامونی خویش، آبستن تغییرات است. با توجه به جایگاه  حساس این بانک­ها در توسعه کشور، اجرای مطلوب نقش پیش­کنشگری از سوی مدیران آن­ها الزامی است. بر ­این ­اساس، پژوهش حاضر به ارائه الگوی پیش کنشگری مدیران بانک های توسعه ای پرداخته ­است.روش شناسی: مطالعه حاضر با تاسی از فلسفه ساخت­گرایی، ضمن اتخاذ رویکرد استقرایی به دنبال اجرای یک پژوهش کیفی بود؛ به­نحوی­که، به­طور ویژه راهبرد نظریه داده­بنیاد (رهیافت نظام­مند) را برگزیده و داده­ها در آن به­صورت مقطعی و از­ طریق مصاحبه­های نیمه­ساختاریافته جمع­آوری گردیدند. مشارکت­کنندگان از میان نخبگان و خبرگان دانشگاهی (دارای مدرک دکتری مدیریت منابع انسانی و رفتار سازمانی) و مدیران بانک­های توسعه­ای طی نمونه­گیری اولیه (هدفمند) و نظری انتخاب­شده و مصاحبه ها تا حصول اشباع نظری (۱۶ مصاحبه) ادامه یافتند.یافته ها: بر اساس تجزیه و تحلیل داده­ها، ۷۷ مفهوم ذیل ۲۷ مقوله فرعی و ۱۴ مقوله اصلی شناسایی شدند. رفتار پیش­کنشگرایانه مدیران مبتنی بر خودابتکاری، آینده پژوهی و تغییر گرایی بوده و معلول حالات انگیزشی ایشان است. به­نحوی­که عوامل فردی، شغلی و سازمانی از طریق حالات مذکور جریان یافته و فرهنگ اجتماعی و ارزشمندی هدف پیش­کنشگرایانه بر اثربخشی آن تاثیر دارد. رفتار یادشده ذیل دو دسته کنش­های مبتنی بر تغییر و  مبتنی بر سازگاری بروز یافته که نهایتا پیامدهای فردی، تیمی و سازمانی را با­خود به­همراه دارد.نتیجه گیری: یافته­های پژوهش، ضمن ترسیم الگوی جامع پیش­کنشگری، اذهان جامعه موردمطالعه خود را نسبت به مواردی نظیر تصمیم­گیری پیرامون مناصب حساس مدیریتی، طراحی مشاغل و جو حاکم بر سازمان حساس ساخت. همچنین به­ طور متناظر، زمینه­ هایی را برای شکل­ گیری پژوهش­های آتی احصا و به مخاطبان جامعه علمی پیشنهاد نمود.     کلیدواژه ها: پیش کنشگری؛ مدیران پیش کنشگر؛ رفتار پیش کنشگرایانه؛ پیشایندهای پیش­کنشگری؛ پیامدهای پیش­کنشگری.

کلیدواژه ها

پیش کنشگری, رفتار کاری پیش کنشگرانه, خودابتکاری, آینده پژوهی, تغییرگرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.