تبیین راهبردهای ارتقا کیفی حس تعلق به مکان در مسکن معاصر با بهره گیری از رویکردنشانه شناسی محدوده مطالعاتی: کلانشهر تهران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و چهارمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE07_601
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه ضیا

دکتری معماری،گروه معماری،دانشگاه فنی و حرفه ای،کرمان،ایران.

چکیده

امروزه با رشد روز افزون جمعیت در کلانشهرها و محدودیت های اقتصادی متعدد برای معماران،کارفرمایان و عوام مردم شاهد تنزل روزافزون کیفیت ساخت ساختمان های مسکونی و عدم توجه به شاخص های روانشناختی محیطی می باشیم ، به گونه ای که به مقوله هایی چون ادراک محیط توسط کاربران و حس تعلق آنان نسبت به فضای سکونتی خود توجه لازم مبذول نگردیده و مساکن صرفا سرپناهی برای ساکنین آن می باشد. این مهم نشان از اهمیت و لزوم توجه به راهبردهای افزایش کیفیت فضاهای سکونتی می باشد. این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی ، ماهیتا کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی -تحلیلی و تجویزی می باشد. در این پژوهش پس از بررسی مبانی نظری پیرامون اهمیت رویکرد نشانه شناسی و مولفه های آن به عنوان راهبردی کاربردی به جهت افزایش حس تعلق به مکان در فضاهای سکونتی از تکنیک سوات به منظور تحلیل و ارزیابی عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار به جهت کاربست رویکرد مذکور در فضاهای سکونتی بهره گرفته می شود و در پی پاسخ به این پرسش می باشد که چه راهبردهای کاربردی و اجرایی را می توان به منظور افزایش حس تعلق به مکان در فضای مساکن معاصر در کلانشهر تهران با تکیه بر علم نشانه شناسی ارائه نمود؟. یافته های حاصل از تحقیق بیانگر این مهم است که در طراحی مساکن معاصر با تکیه بر علم نشانه شناسی می توان از راهبردهایی چون بهره گیری از سلسله مراتب در طراحی و استفاده همزمان از نمادها و نشانه های معماری بومی و سنتی ، رعایت محرمیت در طراحی فضای داخلی فضای سکونتی به منظور افزایش حس تعلق به مکان،بکارگیری مصالح و المان های نوستالژیک هویت به جهت ایجاد خاطره انگیزی و تحریک ساکنین به تعاملات هرچه بیشتر و حس تعلق به مکان و ... بهره جست .

کلیدواژه ها

حس تعلق به مکان،تعاملات اجتماعی ،نشانه شناسی ،ادراک محیط ،مسکن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.