تعیین اولویت های توسعه ی درون زا در شهر گرگان با استفاده از اصول رشد هوشمند

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه پایدار شهری، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_USD-2-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمیله توکلی نیا

گروه جغرافیا، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

مجتبی برغمدی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مظاهر طیبی

گروه نقشه برداری دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

محمود ستایش مهر

گروه مرمت و احیای بناها و بافت های تاریخی (مرمت شهری)، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

الگوی گسترش شهرها در رابطه با رشد شهرنشینی موجب رشد افقی بیش از اندازه شهرها شده است. در برابر این پدیده، نظریه­ ها و جنبش­هایی برای دستیابی به توسعه پایدار شهری شکل گرفت که از آن جمله می­ توان به جنش رشد هوشمند اشاره کرد. در این نظریه رشد و گسترش فیزیکی شهر در خدمت جامعه، اقتصاد و محیط زیست برای ارتقای کیفیت زندگی قرار می­گیرد. گرگان از شهرهای حاصلخیز شمال کشور می­باشد که علاوه بر مرکزیت سیاسی، مرکزیت اقتصادی منطقه را نیز بر عهده دارد. امروزه پدیده پراکنش شهری در این شهر به وضوح قابل مشاهده می­باشد که از آن جمله می­توان به نابودی زمین های حاصلخیز و اراضی جنگلی پیرامون شهر اشاره کرد. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از این جنبش، اولویت های توسعه درون زا در شهر گرگان به منظور کنترل پدیده پراکنش شهری این شهر تعیین گردد. بدین منظور، عوامل مختلف شهری با اصول ده گانه رشد هوشمند مورد مطابقت قرار گرفته­اند، این عوامل در محیط GIS به نقشه و لایه­ های اطلاعاتی تبدیل شدند. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بر اساس درجه اهمیتشان نسبت به یکدیگر مقایسه و وزن دهی شده­اند و درنهایت مناطق مستعد توسعه با توجه به اصول رشد هوشمند در محدوده شهر مشخص شده است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی می­باشد و از منابع و داده­ های موجود در سال ۱۳۸۶ استفاده شده است. یافته­ های تحقیق نشان می­دهد مناسب ترین مکان برای توسعه در شهر گرگان بر اساس اصول رشد هوشمند شمال و شرق به سمت شمال شرقی شهر می­ باشد و مکان­ های دیگر از اولویت کمتری برخوردارند.

کلیدواژه ها

پراکنش شهری, توسعه پایدار, رشد هوشمند, گرگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.