بررسی گسترش جبهه رطوبتی خاک از منبع نقطه ای در خاک های مطبق افقی و عمودی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-13-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر رمضانیان عزیزی

دانشجوی دکتری مهندسی آب دانشگاه آزاد قائمشهر

عسکری تشکری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر

عیسی معروف پور

عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان / دانشکده کشاورزی / گروه مهندسی آب

صمد امامقلی زاده

گروه آب و محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

از عوامل اصلی تاثیرگذار بر الگوی خیس­شدگی خاک، شیب زمین، بافت خاک، دبی قطره­چکان و حجم آب­آبیاری می­باشد. برای بررسی تاثیر این عوامل آزمایش­ها در ۴ گروه متفاوت از خاک­های نا­همگن با ۳ لایه متفاوت که ۲ گروه با خاک­های مطبق افقی و ۲ گروه با خاک­های مطبق عمودی در ۳ شیب­ ۰، ۱۰ و۲۰ درصد، با دبی­های ۲، ۴ و ۸ لیتر بر ساعت و برای حجم آب ثابت ۲۴ لیتر انجام گردید. نتایج نشان داد که مقدار حداکثر شعاع جبهه­رطوبتی از ۳۳ الی ۱۰۹ سانتی­متر و عمق جبهه­رطوبتی در زیر قطره­چکان از ۳۹ الی ۷۱ سانتی­متر متغیر بوده است. بیشترین افزایش در حداکثر شعاع خیس­شده مربوط به خاک مطبق افقی با لایه با بافت سنگین در بالا می­باشد. عمق خیس­شدگی در زیر قطره­چکان، با افزایش شیب مقدار کمی کاهش پیدا می­کند. بیشترین عمق ­نفوذ برای خاک مطبق عمودی با لایه میانی با بافت سبک و دو لایه­ اطراف با بافت سنگین می­باشد. با افزایش دبی در شرایط برابر از مقدار مساحت جبهه­رطوبتی کاسته می­گردد. در آزمایش­های انجام شده بیشترین درصد مساحت جبهه­­رطوبتی پایین­دست قطره­چکان در دبی ۸ لیتر در ساعت و با شیب ۲۰ درصد بین ۷۴ الی ۷۸ درصد می­باشد.

کلیدواژه ها

جبهه رطوبتی, خاک مطبق افقی, خاک مطبق عمودی, سطح شیبدار, منبع نقطه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.