ارزیابی اثر فشار مویینگی شکاف بر عملکرد ریزش ثقلی گاز نفت در یک محیط متخلخل شکافدار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز، دوره: 1400، شماره: 195
  • کد COI اختصاصی: JR_EKTESHAF-1400-195_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز حریمی

دکتری مهندسی نفت

محسن مسیحی

دکتری مهندسی نفت

چکیده

مکانیزم ریزش ثقلی در مخازن شکافداری که تزریق گاز در آنها اجرا شده و یا تحت رانش کلاهک گازی تولید می­کنند، فعال می­شود. پدیده ی پیوستگی مویینه ی بین بلوکی تاثیر قابل توجهی بر عملکرد ریزش ثقلی داشته و یکی از چالش های مطرح، میزان اهمیت و نحوه ی لحاظ کردن این پدیده در شبیه سازی مخازن شکافدار است. فشار مویینگی شکاف را می­توان به عنوان معیاری کمی برای توصیف پیوستگی مویینه استفاده کرد. در این پژوهش با استفاده از یک شبیه ساز تجاری (اکلیپس۱۰۰) یک محیط متخلخل شکافدار شامل شش بلوک ماتریس که با شکاف های افقی جدا شده اند با در نظر گرفتن  مدل­های مختلف فشار مویینگی شکاف، شبیه سازی شده و تولید نفت در حالات مختلف و همچنین فشار مویینگی لازم برای دستیابی به پیوستگی مویینه ارزیابی می­شود. حالات فشار مویینگی صفر و سیستم تک بلوکه با طول مشابه (معادل پیوستگی مویینه ی کامل)، مقادیر مختلف فشار مویینگی ثابت، فشار مویینگی وابسته به اشباع به صورت نسبت­هایی از فشار مویینگی ماتریس و فشار مویینگی ثابت اما مختص هر شکاف در نظر گرفته شدند. اعمال فشار مویینگی ثابت درون شکاف میزان تولید نهایی نفت را نسبت به حالت ناپیوستگی افزایش داده اما منجر به ایجاد رفتار غیرطبیعی در تخلیه ی بلوک ها خصوصا در مقادیر بزرگ تر فشار مویینگی شکاف می­شود. فشار مویینگی شکاف به صورت تابعی از اشباع و نسبتی از فشار مویینگی ماتریس منجر به ایجاد پیوستگی مویینگی جزئی می­شود که افزایش تولید نفت را به همراه دارد. همچنین اگر برای هر شکاف یک فشار مویینگی ثابت فرض شده به طوری که شکاف های بالاتر، فشار مویینگی بیشتری داشته باشند روند تخلیه ی بلوک ها و توزیع اشباع نهایی بسیار شبیه به حالت پیوستگی مویینه خواهد بود که بیانگر این حقیقت است که به علت تخلیه ی سریع تر و شدیدتر بلوک های ماتریس بالایی، شکاف های افقی بالاتر نیاز به فشار مویینگی بیشتری برای برقراری پیوستگی مویینه دارند.

کلیدواژه ها

مخازن شکافدار, تزریق گاز, ریزش ثقلی, پیوستگی مویینه, فشار مویینگی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.