بررسی و ردیابی ماهیان دریایی وحشی و پرورشی در آبهای جنوب کشور از نظر آلودگی و ابتلای احتمالی به بتانوداویروس با استفاده از روشهای تشخیصی PCR ، Real Time-PCR، کشت سلولی کیت تشخیص سریع و آسیب شناسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی - منطقه ای آبزی پروری
  • کد COI اختصاصی: AMIWR02_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا زیارتی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات جهرم جهرم ایران

سیدمحمدجلیل ذریه زهرا

مدیریت اطلاعات و ارتباطات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور سازمان آموزش، تحقیقات ترویج جهاد کشاورزی، تهران، ایران

فرشید کفیل زاده

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات جهرم جهرم ایران

محمد کارگر

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات جهرم جهرم ایران

فرنگیس قاسمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات جهرم جهرم ایران

چکیده

بتانوداویروس مسبب بیماری جهان گستر نکروز عصبی ویروسی (VNN) و یکی از مهمترین بیماری های ماهیان وحشی و پرورشی در سرتاسر جهان است که بطور عمده در بچه ماهیان و ماهیان جوان رخ میدهد و خسارات اقتصادی زیادی را در ماهیان دریائی ماهیان زینتی و صنعت آبزی پروری دنیا ایجاد نموده است ۲۰۰۷ Malteze and Boo). اولین بار این بیماری توسط محققین ژاپنی در طوطی ماهیان (Parrotfish) جدا سازی و شناسائی شد Yoshikoshi and). (۱۹۹۰ ,Inoue این بیماری نخستین بار در کشور از کفال ماهیان دریای کاسپین توسط نویسنده مسئول و همکاران شناسائی و گزارش گردید (۲۰۰۵ ,.Zorriehzahra et al) در آبهای جنوب کشور ماهی Latest calcarifer که در آسیا به نام باس دریائی Sea bass و در استرالیا به نام ماهی باروماندی (Barramundi) معروف است و نیز هامور ماهیان (Groupers) از جمله با ارزشترین گونه های اقتصادی و بومی خلیج فارس و دریای عمان محسوب میگردند که حساسیت آن ها به این بیماری ویروسی قبلا در مقالات بسیاری توسط سایر محققین دنیا به کرات تائید شده است, (۲۰۰۲ ,.Breuil et al) (۲۰۲۰ ,.Thierry et al., ۱۹۹۹) ،(Xing et al ،بعلاوه با افزایش تنوع در حوزه آبزی پروری ماهیان و انتقال افقی و عمودی ویروس مذکور احتمال ایجاد ژنوتیپهای جدیدی از این ویروس در آینده نیز وجود دارد .(۲۰۱۷ ,OIE). با توجه به ماهیت بسیار مخرب بتانوداویروس غربالگری ماهیان دریائی و تشخیص سریع بیماری و شناسائی حاملین احتمالی ویروس امری ضروری در مقوله کنترل و پیشگیری و ریشه کنی این بیماری مهلک است که تاکنون درمان موثری برای آن یافت نشده است (۲۰۲۰ ,Zorriehzahra) . لذا این پژوهش با هدف ردیابی ماهیان دریایی وحشی و پرورشی سواحل خلیج فارس و دریای عمان از نظر آلودگی و ابتلای احتمالی به بتانو داویروس با انواع روشهای تشخیصی نوین و معتبر صورت گرفت ۲۰۲۰ ,.Ziarati, et al).

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.