تبیین ماهیت ادبیات تطبیقی از رهگذر نمونه شعرهای معاصر با تکیه بر مفهوم دیوار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF14_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 362
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الیکا اشجعی

دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی رودهن

چکیده

ادبیات تطبیقی نمونه ای روشن و شفاف از توسعه ارتباطی در جهان معاصر است که از بروز بومی گرایی صرف و حصر تفکرات به صورت توده ای جلوگیری کرده و سپهر عمومی ادبیات را در عرصه ها و رشته های متفاوت از نظر می گذراند. گر چه در ابتدا نمایش ادبیات تطبیقی توسط حکومت های کمونیستی سوسیالیستی خود بر محور بومی گرایی قرار داشت، اما تعریف نو و جدید توسط کشورهای غربی چهرهای تازه از آن ارائه کرد. یکی از نقاط اشتراک میان ادبیات تطبیقی و سیاست مفهوم «دیوار» است. در این پژوهش برآنم تا با روش تحلیلی- توصیفی و یا بینامتنی این مفهوم را در راستای تعریف ماهیت ادبیات تطبیقی واکاوم. جامعه آماری این پژوهش سه تن از شاعران معاصر: محمدرضا شفیعی کدکنی، عبدالوهاب البیاتی و رابرت فراست هستند که نگرشی متفاوت نسبت به مفهوم دیوار را در اشعارشان متجلی ساختند؛ به دیگر سخن البیاتی از مفهوم دیوار در جهت بومی گرایی و زیست جزیره ای سخن می گوید، اما شفیعی کدکنی و رابرت فراست آن را تا حدودی مفهومی مثبت در نظر گرفته و معتقدند حتی با وجود دیوار که نمادی از حدودهاست نباید از ارتباط جهانی به دور بود و مفهوم دیوار در شعرشان به معنای پذیرش هویت های گوناگون است.

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی، ماهیت، دیوار، سیاست چین، شعر معاصر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.