بررسی و تحلیل مضامین و موضوعات بکار رفته در نقاشی پشت شیشه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF14_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 489
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره خسروی

دانشجوی کارشناسی ارشد هنر اسلامی (مطالعات تاریخی)، دانشگاه بیرجند

آرزو پایدارفرد

استادیار گروه فرش و هنراسلامی دانشکده هنر دانشگاه بیرجند

چکیده

بیان مسئله: آغاز هنر نقاشی پشت شیشه از دوره زندیه با نقاشی گل و مرغ در ایران شکل گرفت و در دوره قاجاریه به نقاشی های مذهبی و شبیه کشی متداول شد. هنر نقاشی پشت شیشه با وجود وارداتی بودن، توانست با مضامین متعدد رنگ و بویی ایرانی- اسلامی به خود بگیرد. اغلب هنر نقاشی پشت شیشه را با مضامین مذهبی، شمایل نگاری و روایت های مذهبی می شناسند و سایر مضامین کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.هدف پژوهش: بررسی و تحلیل مضمون و محتوای بکار رفته در نقاشی پشت شیشه در دوره های مختلف و رسیدن به طبقه بندی جامعی از مضامین نقاشی پشت شیشه بر اساس منابع علمی مکتوب است. سوالات پژوهش :۱ . در نقاشی پشت شیشه چه موضوعات و مضامینی قابل بررسی است؟ ۲ . طبقه بندی جامع بر مضامین نقاشی پشت شیشه شامل چه موارد با چه ویژگی هایی است؟ روش پژوهش: پژوهش حاضر، کیفی و روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها کتابخانه ای بوده است. جامعه – آماری پژوهش حاضر، آثار برجای مانده از نقاشی پشت شیشه در دوران زندیه، صفویه و قاجاریه است که به دلیل عدم جمع آوری تمامی آثار و از بین رفتن برخی از آنها در طول زمان و به دلایل متعدد سلبی و ایجابی، تعداد دقیق آثار مشخص نیست. بر این اساس محققان، آثاری را که امکان تحلیل شکلی و محتوایی را در ادوار یاد شده داشته باشند، انتخاب کرده اند.نتیجه گیری: اصلی ترین زمینه های نقاشی پشت شیشه، نقاشی مذهبی (دوره قاجار) و نقاشی تزیین (دوره زندیه و صفویه) به عنوان فرم های غالب است. محتوا در زمینه نقاشی مذهبی بیشتر شمایل ها و نقاشی خط بوده و نقاشی تزئینی، بیشتر مرکب از گل و مرغ، پرتره ها، دورنما و منظره ها و همچنین آثاری با محتوای تقلیدی از نقاشی قهوه خانه ای است که تاریخ پیدایش این نوع اخیر، به دهه چهل هجری باز می گردد و تا به امروز تولید آن ادامه داشته است.

کلیدواژه ها

نقاشی پشت شیشه، زندیه، قاجار، مذهبی، غیر مذهبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.