طراحی الگوی برنامه درسی سواد رسانه ای در دوره ابتدایی نظام آموزش و پرورش

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-15-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم عزیزی

دانشجوی دکتری برنامه درسی، گروه علوم تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

کورش فتحی واجارگاه

استاد گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

کامبیز پوشنه

استادیار گروه علوم تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی گرانمایه پور

استادیار گروه ارتباطات و رسانه، دانشکده ارتباطات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر، تبیین الگوی برنامه درسی سواد رسانه ای در دوره ابتدایی نظام آموزش و پرورش است.مواد و روش ها: رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر، کیفی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شده است. شرکت کنندگان در این پژوهش، متخصصان و صاحب نظران حوزه رسانه و برنامه درسی هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، با ۱۵ نفر از آنان مصاحبه انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختارمند بود که با این تعداد محقق به اشباع نظری رسید.بحث و نتیجه گیری: برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش استراوس و کوربن استفاده شده است. پس از کدگذاری باز و تدوین مفاهیم اولیه، ۲۶ کد محوری شناسایی شد که در ۶ کد انتخابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین عوامل علی شامل اصلاحات اساسی زیرساخت ها، طراحی فرصت های یادگیری برای کسب مهارت های مربوط؛ عوامل زمینه ای شامل عوامل اجتماعی، آموزشی و فرهنگی؛ عوامل مداخله ای در برگیرنده ی پژوهش و کار عملی و نقش و آمادگی معلمان؛ راهبرد شامل؛ دسترسی به رسانه ها و توسعه قابلیت های معلمان؛ پیامدهای برنامه درسی سواد رسانه ای در دوره ابتدایی؛ پیامدهای فردی و اجتماعی را در بر می گیرد .بر این اساس، فراهم کردن شرایط لازم برای تدوین و اجرای الگوی برنامه درسی سواد رسانه ای در دوره ابتدایی باید مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

برنامه درسی, سواد رسانه ای, دوره ابتدایی, نظام آموزش و پرورش, نظریه داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.