بررسی عملکرد و کیفیت علوفه ۱۸ اکوتیپ از گونهAgropyron cristatumL. به منظور اصلاح مراتع و تولید چراگاه در مناطق نیمه استپی لرستان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-13-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم رحمانی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

علی اشرف جعفری

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

مجتبی ترکمان

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد بروجرد

چکیده

بمنظور مطالعه عملکرد و کیفیت علوفه در گونه علف گندمی (Agropyron cristatum L.) در مناطق نیمه استپی استان لرستان، ۱۸ اکوتیپ در دو شرایط آبی و دیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اختلاف میان اکوتیپ ها برای عملکرد علوفه و درصد قابلیت هضم به عنوان یکی از مهمترین صفات کیفی معنی دار بود. در شرایط دیم اکوتیپ های ۲۰۸S، ۱۷۲۷P۱۲، ۲۰۸۷P۱۰، ۴۰۵۶P۴، ۱۷۲۷P۷ و۶۱۹S با مجموع عملکرد ۱۴۵۱ تا ۱۷۷۴ کیلوگرم در هکتار در سال بیشترین ماده خشک علوفه تولید کردند که در میان آنها دو اکوتیپ ۶۱۹S و ۱۷۲۷P۱۲ دارای سازگاری بیشتری بودند و برای تبدیل دیمزارهای کم بازده به مرتع و احیاء و اصلاح مراتع مخروبه در شرایط آب و هوایی و بارندگی استان لرستان معرفی شدند. در شرایط آبی اکوتیپ های ۲۰۸P۱۰، ۲۰۸S، ۱۷۲۷P۷، ۲۰۸P۸، ۱۷۲۷P۱۰ و ۲۰۸P۱۳ بیشترین عملکرد علوفه را داشتند که در میان آنها ۲۰۸P۸ و۱۷۲۷P۷ به ترتیب با دارا بودن ۶/۱۷ و ۵/۱۷ درصد پروتئین خام از کیفیت علوفه خوبی برخوردار بودند. اکوتیپ ۲۰۸P۱۳ با متوسط عملکرد ۱۷۶۵ کیلوگرم در هکتار در محیط آبی دارای بیشترین درصد قابلیت هضم و پروتئین خام بود. اکوتیپ ۵۲۹M به رغم دارا بودن بیشترین درصد قابلیت هضم و پروتئین خام، از لحاظ عملکرد علوفه بسیار ضعیف بود. در مقایسه بین میانگین دو محیط برای صفات کیفی نتایج نشان داد که متوسط درصد قابلیت هضم، درصد قندهای محلول در آب، درصد دیواره سلولی منهای همی سلولز ADF، درصد خاکستر در هر دو محیط تقریبا" یکسان بود، ولی درصد پروتئین خام در شرایط آبی بیشتر بود.

کلیدواژه ها

علف گندمی Agropyron cristatum, عملکرد و کیفیت علوفه, دیمکاری, ایجاد چراگاه, لرستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.