تحلیلی بر نقش گروداران کلیدی در مدیریت تالاب های اقماری جنوب دریاچه ارومیه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-9-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی مجتهدی

دانشجوی دکتری آموزش محیط زیست، گروه آموزش محیط زیست، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران

اصغر طهماسبی

استاد گروه جغرافیای انسانی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سید محمد شبیری

استاد، گروه آموزش محیط زیست، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران

علیرضا علوی تبار

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست، کرج، ایران

بهمن زندی

استاد، گروه آموزش محیط زیست، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران

چکیده

رویکرد مدیریت زیست بومی نگاهی جامع نگر به مدیریت تالاب ها است که بر مدیریت مشارکتی و تعامل میان بخشی و فرابخشی دستگاه های دست اندرکار و جوامع محلی حوضه آبخیز تاکید دارد. با این وجود، تحلیل روابط و تعاملات گروداران در مدیریت تالاب ها، کمتر در مطالعات پیشین مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی به بررسی نقش و جایگاه گروداران کلیدی در شبکه همکاری سازمانی در تالاب های اقماری دریاچه ارومیه پرداخته است. بدین منظور پس از شناسایی گروداران کلیدی از روش نمونه گیری گلوله برفی و مصاحبه با دست اندرکاران و کنشگران موثر بر حفاظت و احیای تالاب، داده ها با ابزار مصاحبه و پرسشنامه گردآوری و ماتریس شبکه همکاری تشکیل شد. سپس داده ها در نرم افزار Ucinet با استفاده از شاخص های مرکزیت درجه ورودی، مرکزیت درجه خروجی و مرکزیت بینابینی تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که دستگاه ها دولتی مانند جهاد کشاورزی، شرکت سهامی آب منطقه ای و آب و فاضلاب شهری در مقایسه با سایر گروداران، بیشترین کنترل و قدرت در شبکه همکاری سازمانی برخوردار بوده و در مقابل سازمان های جامعه مدنی، همچون سازمانهای مردم نهاد، تشکل های کشاورزان از کمترین درجه مرکزیت ورودی برخوردارند. قدرت و نفوذ پایین سمن ها و تشکل های محلی در شبکه همکاری سازمانی، از علائم غلبه نظام برنامه ریزی متمرکز، از بالا به پایین و سلسله مراتبی در مدیریت حوضه آبخیز تالاب های منطقه است.

کلیدواژه ها

تحلیل شبکه اجتماعی, مدیریت و حفاظت تالاب, میزان همکاری, گروداران, تالاب های اقماری دریاچه ارومیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.