بررسی و مقایسه تاثیر نمک NaCl و Na۲SO۴ در مراحل جوانه زنی و رشد اولیه در Salicornia herbacea و Alhagi persarum

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-19-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام امیری

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد،

محمدحسن عصاره

دانشیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محمد جعفری

استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

بهروز رسولی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

علی اشرف جعفری

استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

امروزه در دنیا پذیرفته شده است که برای مقابله با کمبود غذا برای انسان و دام چاره­ای جز استفاده از گیاهان مقاوم به شوری و خشکی وجود ندارد. دانشمندان و اکولوژیستها پیوسته در حال تحقیق بر روی گونه­هایی هستند که ضمن تحمل این تنش­ها بتوانند بخشی از نیاز جوامع بشری را رفع نمایند و یا از مکانیزم این گیاهان مقاوم بر روی محصولات راهبردی استفاده کنند. بنابراین شناخت این گونه­های مقاوم امری ضروری و اجتناب­ناپذیر است و اولین گام در این راه بررسی دامنه تحمل به شوری این گونه­ها می­باشد. در این تحقیق، مقاومت گونه Salicornia herbacea و Alhagi persarum در مراحل جوانه­زنی و رشد اولیه نسبت به نمکNaCl و Na۲SO۴در غلظت­های صفر (شاهد)، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ میلی­مولار در سه تکرار براساس طرح کاملا تصادفی مطالعه شد. صفات مطالعه شده شامل درصد، سرعت و شاخص جوانه­زنی، طول گیاهچه و شاخص بنیه­بذر می­باشند. برای تجزیه و تحلیل تاثیر  نمک  NaClو Na۲SO۴بر روی هر یک از گونه­ها از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون مقایسه میانگین دانکن استفاده گردید. برای مقایسه دو گونه نیز از آزمون جفتی وابسته در نرم­افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر دو گونه بین غلظت­های مختلف شوری اختلاف معنی­داری وجود دارد. گونه سالیکورنیا و خارشتر در مراحل اولیه رشد و جوانه­زنی یک هالوفیت اختیاری می­باشند، ولی دامنه تحمل سالیکورنیا در برابر شوری بیشتر از خارشتر می­باشد. شرایط جوانه­زنی و رشد اولیه سالیکورنیا در برابر شوری­های کم در نمک سولفات سدیم  بهتر از نمک کلرید سدیم می­باشد. در حالی­که گونه خارشتر به­عنوان یک گونه کلرور پسند معرفی می­شود. همچنین در گونه خارشتر خصوصیات رویشی و در گونه سالیکورنیا خصوصیات جوانه­زنی در برابر تنش شوری واکنش بهتری نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

Salicornia herbacea, Alhagi persarum, شوری, جوانه زنی, رشد اولیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.