تاثیر پرایمینگ بر جوانه زنی و ویژگی های گیاهچه در بذور فرسوده کدو پوست کاغذی تحت شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا شیخ نواز جاهد

دانشجوی دکتری دانشگاه محقق اردبیلی

محمد صدقی

استاد گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه محقق اردبیلی

رئوف سید شریفی

استاد گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه محقق اردبیلی

امید سفالیان

استاد گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

به­منظور بررسی اثر پرایمینگ بر جوانه­زنی بذور فرسوده کدو پوست کاغذی تحت تنش خشکی، آزمایشی به­صورت  فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با ۳ تکرار در آزمایشگاه اجرا شد. تیمارها شامل فرسودگی (شاهد، ۸۵ درصد و ۷۵ درصد)، تنش خشکی (صفر، ۷۵/۰- و ۵/۱- مگاپاسکال) و پرایمینگ (شاهد، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با جیرلین، پرایمینگ با Gr۲۴، پرایمینگ با بنزیل­آمینوپورین و پرایمینگ با اسپرمیدین) بودند. در این پژوهش صفات درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، یکنواختی جوانه­زنی، وزن خشک ساقه­چه و ریشه­چه، محتوای کلروفیل a و b، نسبت کلروفیل a/b، فتوسنتز، محتوای قندهای محلول، درصد چربی کل و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز مورد مطالعه قرار گرفت. کم­ترین درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، وزن خشک ریشه­چه و ساقه­چه، کلروفیل a، کلروفیل b، نسبت کلروفیل a/b، شدت فتوسنتز و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز در تیمار خشکی ۵/۱- مگاپاسکال و فرسودگی ۷۵ درصد بود. کم­ترین یکنواختی جوانه­زنی در تیمار هورمون پرایمینگ با جیبرلین در شرایط عدم تنش به­دست آمد. کم­ترین محتوای قندها و درصد چربی کل در سطح شاهد (بدون تنش خشکی)، فرسودگی ۷۵ درصد و در شرایط عدم پرایمینگ بود. بیشترین درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، وزن خشک ریشه­چه و ساقه­چه و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز در تیمار هورمون پرایمینگ با جیبرلین، کلروفیل a، کلروفیل b و شدت فتوسنتز در پرایمینگ بذر با اسپرمیدین و نسبت کلروفیل a/b در هیدروپرایمینگ و در شرایط عدم تنش خشکی و فرسودگی به­دست آمد. بیشترین یکنواختی جوانه­زنی در خشکی ۵/۱- مگاپاسکال و فرسودگی ۷۵ درصد در پرایمینگ شاهد به­دست آمد. بیشترین محتوای قندها در شرایط عدم فرسودگی، خشکی ۷۵/۰- مگاپاسکال و تیمار به­روش هیدروپرایمینگ به­دست آمد. بیشترین درصد چربی کل در خشکی ۵/۱- مگاپاسکال، عدم فرسودگی و در پرایمینگ با اسپرمیدین مشاهده شد. به­طور کلی اعمال تنش خشکی بر روی بذور فرسوده کدو پوست کاغذی منجر به اختلال و یا کاهش در صفات فیزیولوژیک گردید. از طرفی پرایمینگ بذور با روش­های مختلف اثرات سوء ناشی از تنش خشکی و فرسودگی بذور را را تقلیل بخشید.

کلیدواژه ها

صفات رشدی, گیاهچه, وزن تر, هورمون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.