تاثیر آموزش ترکیبی بر مولفه های تفکر انتقادی دانش آموزان دختر پایه ی ششم ابتدایی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشهای آموزش و یادگیری، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TLR-18-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه عسگری مجره

دانش آموخته رشته تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش، گروه مدیریت وبرنامه ریزی آموزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه الزهراءس، تهران، ایران.

مریم بناهان قمی

استادیار گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه الزهراء س، تهران، ایران.

پروین احمدی

دانشیار گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه الزهراء س، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: در  تعلیم و تربیت نوین، اندیشه و اندیشیدن جایگاه ویژه ای دارد و تفکر انتقادی به عنوان سطحی از تفکر قابل آموزش و پرورش است. از نتایج پرورش تفکر انتقادی، کنجکاوی اندیشمندانه، عینت گرایی، گستردگی فکر (ذهن باز)، انعطاف پذیری، شک گرایی معقول، صداقت خردمندانه، روشمند بودن،  پافشاری و استقامت به هنگام تلاش برا ی حل مشاجرات و مصمم بودن است . در عصر حاضر ضرورت پرداختن به تفکر انتقادی در آموزش برای پاسخ به تغییرات سریع محیط مورد تاکید قرار گرفته است، لذا هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی نقش آموزش ترکیبی برتفکر انتقادی دانش آموزان دختر پایه ی ششم است.روش: روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش، روش گروه کنترل با پیش آزمون - پس آزمون بوده که جزء روش‎های نیمه آزمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه ی دانش آموزان دختر پایه ی ششم ابتدایی منطقه ۱۵ شهر تهران به تعداد ۳۰۰ نفر می‎باشد که با روش نمونه گیری در دسترس و به صورت هدفمند۳۲  نفر انتخاب شد؛ که ۱۶ نفر به عنوان گروه کنترل و ۱۶ نفر به عنوان گروه آزمایش بصورت تصادفی انتخاب شدند، طرح تحقیق، طرح پیش آزمون و پس‎آزمون با گروه کنترل است. نخستین مشاهده با اجرای پیش تست و دومین آن با اجرای یک پس تست بود. قابل ذکراست که،  گروه آزمایش به مدت ۶ جلسه (هرجلسه۵۰ دقیقه) جمعا ۵ ساعت متغیر آموزش ترکیبی را دریافت کردند. درادامه می توان اشاره کرد ابزار گردآوری تحقیق پرسشنامه تفکر انتقادی ریتکس (۲۰۰۳)می باشد که روایی آن مورد تایید اساتید متخصص و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ ۸۰/۰ گزارش شده است.نتایج: یافته ها نشان داد که میانگین نمرات عضویت گروهی تفکر انتقادی دانش آموزان  در گروه آزمایش با گروه کنترل از نظر آماری در سطح (۰۱/۰> P) تفاوت  معناداری دارد. به عبارت دیگر دانش آموزانی که در گروه آزمایش تحت آموزش ترکیبی قرار داشتند در مقایسه با گروه کنترل که تحت آموزش قرار نداشتند ، افزایش در میزان تفکر انتقادی داشته اند.بحث و نتیجه گیری: پژوهش حاضر نشان داد که ، آموزش ترکیبی برتقویت تفکر انتقادی دانش آموزان نقش موثری ایفا می کند.

کلیدواژه ها

تفکر انتقادی, آموزش ترکیبی, فرآیند یاددهی- یادگیری, مقطع ابتدایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.