ارزیابی تاب آوری جوامع محلی در اکوسیستم های بیابانی مطالعه موردی (پروژه ترسیب کربن گلچشمه محلات)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 29، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-29-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا مرادی عراقی

دانشجوی دکترای بیابان زدایی، گروه مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

عباسعلی ولی

دانشیار، گروه مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

فاطمه پناهی

دانشیار گروه علوم مهندسی بیابان ، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین ، دانشگاه کاشان، ایران

علی اکبر داودی راد

استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک ، ایران

چکیده

در اکوسیستم های بیابانی پایداری از اهمیت بالایی برخوردار است و بیشتر تحت تاثیر تنش های مستقیم و غیرمستقیم و غیرقابل پیش بینی قرار دارد. مدیریت پایدار اکوسیستم های مناطق خشک و نیز مدیریت خطرات خشکسالی که اغلب در این مناطق اتفاق می افتد، تا حد زیادی به قابلیت تاب آوری و نحوه مدیریت آن وابسته است. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر عوامل اجتماعی، اقتصادی، اکولوژیکی و نهادی بر تاب آوری اکوسیستم در منطقه گلچشمه محلات استان مرکزی انجام شد. برای این منظور، با بررسی منابع و جمع آوری نظر کارشناسان و مصاحبه حضوری با مردم محلی اقدام به تهیه کاربرگ و طبقه بندی آن ها به عنوان ابزاری برای انداره گیری شد. در ادامه، با روش تحلیل لجستیک داده ها آنالیز و با محاسبه الفای کرونباخ پایایی پرسش نامه تایید شد. مقدار روایی پرسش نامه نیز مورد تایید قرارگرفت. نتایج آزمون نرمال بودن داده های پرسش نامه در نمایه های اقتصادی، اجتماعی، نهادی و اکولوژیکی نشان داد که داده های پرسش نامه دارای توزیع نرمال هستند. نتایج بدست آمده از آزمون t نشان داد که عوامل موثر در تاب آوری در حد بالاتر از متوسط ارزیابی شد و مشخص گردید که کلیه عوامل نقش موثری در تاب آوری دارند. نتایج تحقیق نشان داد که پارامتر اجتماعی با داشتن ضریب ۸۵/۰ تاثیرگذارترین عامل در تاب آوری منطقه مورد مطالعه است.

کلیدواژه ها

تاب آوری, اجتماعی, احیای بیابان, اقتصادی, توسعه پایدار, جوامع محلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.