مطالعات نظام مند مدل های کسب وکار باز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های مدیریت بازرگانی، دوره: 14، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_BAR-14-30_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی شاه حسینی

دانشیار گروه بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، ایران

فهیمه ملااحمدی

دانشجوی دکتری رشته سیاستگذاری بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، ایران

نیما مختارزاده

استادیار گروه صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران ، ایران

مسعود کیماسی

استادیار گروه بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

در سال های اخیر، همزمان با ایجاد مفاهیمی همچون خلق ارزش مشتری، شبکه های سازمانی و نوآوری باز، مدل های کسب وکار باز نیز توجه بیشتری را در مطالعات به خود جلب کرده است. این اصطلاح با هدف پر کردن شکاف تحقیقات مدیریتی، سعی در مرتبط کردن پدیده نوآوری باز و مفاهیم مدل کسب وکار سازمان دارد. این پژوهش سعی دارد با بررسی این مفهوم و مروری جامع بر پیشرفت مطالعات این حوزه، شکاف علمی و کاربردی موجود در کشور را برطرف نماید و انعکاس دهنده موضوعات مهمی باشد که در تحقیقات آتی باید به آن توجه بیشتری نمود. هدف مقاله حاضر، مرور مطالعات موجود و پاسخ به این سوال است که دستاورد مبانی نظری علمی در ارتباط با مفهوم مدل کسب وکار باز چه بوده است؟ برای دستیابی به این هدف، از جستجو بر اساس ترکیب کلیدواژه ها در پایگاه داده web of science شروع و سپس از مطالعات کتابشناسی با استفاده از نرم افزار VOSviewer استفاده شده است. مرور سیستماتیک مطالعات بر اساس راهنمای PRISMA انجام پذیرفته شده است و از ۳۰۳ مقاله، ۳۰ مقاله برای مطالعه کیفی انتخاب شده اند. این پژوهش بر اساس تجزیه و تحلیل محتوای مبانی نظری، تشریحی از چگونگی توسعه مطالعات این حوزه بیان کرده و یافته های مطالعات مهم را تشریح می نماید. همچنین سعی کرده است تاثیرگذارترین مقالات، نویسندگان و مجلات را بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل ارجاعات و همچنین کلمات کلیدی پرکاربرد را معرفی نماید. نتایج مطالعات نشان دهنده توجه روزافزون محققان به موضوع و تاثیر مثبت مدل های کسب وکار باز بر خلق ارزش و عملکرد کسب وکار است.

کلیدواژه ها

مدل کسب وکار, مدل های کسب وکار باز, نوآوری باز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.