ارزیابی و تحلیل وضعیت بهره برداری از منابع یادگیری و آموزشی کشاورزان به تفکیک سامانه های آبیاری (مطالعه موردی: استان قزوین)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 33، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-33-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نوید فرح زا

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین.

بیژن نظری

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

نیاز به آموزش در بخش کشاورزی به منظور استفاده بهتر از منابع زمین و آب همیشه وجود دارد. در این پژوهش منابع یادگیری و آموزشی کشاورزان شناسایی شدند. سپس وضعیت بهره برداری از آن به تفکیک سامانه ها ی آبیاری (سطحی و تحت فشار) و ارتباط آن با سن، تحصیلات، پیشینه به کارگیری سامانه آبیاری با استفاده از آزمون های آماری مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. روش انجام پژوهش فن دلفی و ابزار پیمایش پرسشنامه بود. در مجموع ۳۵۸ پرسشنامه تکمیل و جمع آوری شدند. ارزیابی ها نشان دادند وضعیت بهره برداری از منابع یادگیری و آموزشی از دیدگاه "کشاورزان"، "صاحب نظران" و "آموزشگران" به ترتیب دارای امتیاز ۰۸/۱±۷۳/۱، ۹۴/۰±۴۷/۲ و ۷۹/۰±۹۹/۱ (از امتیاز کل ۵) برای زارعان دارای سامانه آبیاری سطحی،  ۰۵/۱±۹۸/۱، ۸۴/۰±۵۲/۲ و ۹۵/۰±۳۹/۲ (از امتیاز کل ۵) برای زارعان دارای سامانه آبیاری تحت فشار، ۰۸/۱±۱۹/۲، ۸۷/۰±۲۸/۲ و ۹۶/۰±۱۲/۲ (از امتیاز کل ۵) برای باغداران دارای سامانه آبیاری سطحی و ۹۲/۰±۵۵/۲، ۸۸/۰±۳۸/۲ و ۲۱/۱±۳۷/۲ (از امتیاز کل ۵) برای باغداران دارای سامانه آبیاری تحت فشار است. وضعیت بهره‎برداری از منابع یادگیری و آموزشی (متوسط به پایین) نشان می دهد ظرفیت سازی و تغییر در محتوا و نحوه ی استفاده از منابع یادگیری و آموزشی با توجه به شرایط و علایق و زمینه های انگیزشی کشاورزان امری ضروری و لازم است. در میزان استفاده از منابع یادگیری و آموزشی کشاورزان سن در هیچ کدام از گروه ها تاثیر معناداری ندارد. پیشینه به کار گیری سامانه آبیاری تنها در گروه زارعان دارای سامانه آبیاری تحت فشار دارای رابطه مثبت و معنادار بود و سطح تحصیلات در تمامی گروه ها اثر مثبت و معنادار داشته است.

کلیدواژه ها

آبیاری تحت فشار, آبیاری سطحی, آموزش, آموزشگران, دلفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.