ارزیابی دقت نقشه تناسب اقلیمی پسته با استفاده از منحنیROC

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-9-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمشید یاراحمدی

استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، تبریز، ایران

عطا امینی

دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج، ایران

قباد رستمی زاد

استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، زنجان، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف ارزیابی صحت نقشه تناسب اقلیمی کاشت پسته در استان­های شمال­غرب کشور انجام گرفت. بدبن منظور، نقشه تناسب اقلیمی کاشت پسته برمبنای داده­های بلندمدت هواشناسی با استفاده از مدل­سازی به روش همپوشانی وزن­دار در محیط GIS تهیه شد. اعتبار نقشه یاد شده با مقایسه آن با نقشه توزیع باغات موجود پسته و با استفاده از منحنی عملیاتی دریافت کننده (ROC) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که به­ترتیب ۳۳، ۴/۳۳، ۶۰ و ۴/۱۲% از کل مساحت استان­­های آذربایجان شرقی و غربی، کردستان و اردبیل برای کشت پسته مناسب ­می­باشد. مقادیر سطح زیر منحنی (AUC) برای برای استان­های یاد شده به ترتیب ۹/۰، ۸/۰، ۸۶/۰ و ۶۲/۰ محاسبه شد که بیانگر دقت بالای نتایج است. در استان اردبیل، عدم توجه کافی به محدودیت بالا بودن رطوبت نسبی هوا در مراحل مختلف گرده افشانی و رشد میوه دراحداث باغات پسته، باعث پایین بودن سطح زیر منحنی عملیاتی دریافت کننده است. نتایج حاصل از نقشه پهنه­بندی مناطق رویشی پسته از نظر اقلیمی، می­تواند راهنمای مناسبی در مکان یابی باغات جدید شده و بدین سبب، خطر کاهش عملکرد محصول تحت تاثیر مخاطرات اقلیمی را کاهش دهد.

کلیدواژه ها

اعتبارسنجی, پسته, پهنه بندی تناسب اقلیمی, منحنی ROC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.