کاربرد مفصل های دوبعدی در شبیه سازی توام دبی خروجی سیلاب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش­ های نوین در مهندسی آب پایدار، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NRSWE-1-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ناظری تهرودی

دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

فرشاد احمدی

گروه هیدرولوژی و منابع آب دانشگاه شهید چمران اهواز

رسول میرعباسی

گروه مهندسی آب دانشگاه شهرکرد

چکیده

در این مطالعه با استفاده از رویکرد مبتنی بر مفصل به شبیه ­سازی دبی خروجی سیلاب در رودخانه کارون پرداخته شده است. در این خصوص از  اطلاعات سیلاب مورخ سی­ام نوامبر ۲۰۰۸ رودخانه کارون استفاده شد. با استفاده از توزیع ­های حاشیه ­ای ناکاگامی و پارتو تعمیم یافته، به بررسی توابع مفصل مختلف پرداخته شد که نتایج بیانگر برتری مفصل کلایتون با مقدار ۹/۴= بود. با توجه به توزیع­ های حاشیه ­ای و مفصل کلایتون، تحلیل فراوانی وقوع توام جفت متغیر هیدروگراف ورودی و خروجی سیلاب انجام شد که منجر به ارائه منحنی تیپ در خصوص تخمین مقادیر مختلف هیدروگراف خروجی سیلاب متناظر با مقادیر هیدروگراف ورودی شد. این منحنی می­تواند مقادیر خروجی هیدروگراف را با احتمالات مختلف و بر اساس مقادیر ورودی شبیه ­سازی کند. شبیه ­سازی مبتنی بر مفصل نیز با توجه به چگالی شرطی توابع مفصل نشان داد که ضریب همبستگی مقادیر شبیه سازی شده ۷ درصد بیشتر از مقادیر مشاهداتی است. دقت و قطعیت شبیه ­سازی مقادیر خروجی هیدروگراف نیز با توجه به نمودار وایولین تائید شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مدل شبیه ­سازی مبتنی بر مفصل، کارایی بالایی در شبیه ­سازی دبی خروجی هیدروگراف سیلاب دارد. نتایج شبیه­ سازی مبتنی بر مفصل بر اساس آماره ­های جذر میانگین مربعات خطا و نش-ساتکلیف، به ترتیب میزان خطای ۹۳/۳۵ مترمکعب بر ثانیه و کارایی ۹۶/۰ را نشان داد. چگالی شرطی مورد استفاده در این تحقیق سبب ارائه رابطه پیشنهادی در خصوص شبیه ­سازی دبی هیدروگراف خروجی به شرط وقوع هیدروگراف ورودی سیلاب در منطقه مورد مطالعه با کارایی ۶۶ درصد شد.

کلیدواژه ها

دبی سیلاب, روندیابی, کاپولا, کارون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.