تاثیر تابش گاما بر برخی خصوصیات رشدی و عملکردی کینوا(Chenopodium quinoa)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
- کد COI اختصاصی: ICSDA06_565
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 263
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه یزد
استادیار بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه یزد
چکیده
تغییر اقلیم یکی از بزرگترین چالش های جهان در زمانکنونی بوده و به عنوان تغییرات قابل توجه در مقادیر متوسط عناصر هواشناسی مانند بارش و دما تعریف می شود. بنابراین می توان انتظار داشت که این تغییرات منجر به دگرگونی محاسبات کشاورزی و تغذیه ای گردد. در این پژوهش به منظور ارزیابی رفتار برخی صفات رشدی و عملکردی این گیاه تحت تاثیر تابش پرتو گاما، دو رقم ردکارینا و تیتیکاکا در دو سطح شاهد بدون پرتوتابی و نیز پرتوتابی شده در دز ۱۷۵ گری در اقلیم خشک و فراخشک استان یزد و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج جدول مقایسه میانگین حاکی از آن بود که جهش دیده های ۱۷۵ گری در دو رقم تیتیکاکا و ردکارینا نسبت به شاهد بدون پرتوتابی در صفات روز تا سبزشدن، روز تا چهار برگی ، روز تا ساقه دهی ، گل دهی و گردهافشانی و نیز ارتفاع گیاه، طولگل آذین ، شروع پیرشدگی ، قطر ساقه و وزن هزار دانه تفاوت معنی داری داشتند. تجزیه همبستگی صفات یادداشت برداری شده نشان داد صفات روز تا سبزشدن، روز تا چهاربرگی و روز تا ساقه دهی مطابق با نتایج مقایسه میانگین با یکدیگر همبستگی بالا، مثبت و معنی دار و روز تا پیرشدگی برای تمام صفات فنولوژیکی دارای رابطه عکس و معنی دار بود. نتایج حاکی از همبستگی مثبت و معنی دار صفت وزن هزاردانه و روز تا پیرشدگی بود که این نتیجه نیز با نتایج مقایسه میانگین صفات مطابقت نشان داد. در تجزیه بای پلات انجام شده، نتایج حاکی از آن بود که ۴/۹۹ درصد از تغییرات توسط مولفه های اصلی توجیه گردید به طوری که سهم مولفه اول در تبیین تغییرات کل ۸/۹۵ درصد و مولفه دوم ۶/۳ درصد از تغییرات کل را توجیه نمود. به طور کلی نتایج نشان داد پرتودیده های ۱۷۵گری نسبت به شاهد بدون پرتوتابی در صفات رشدی و عملکردی مورد مطالعه برتری داشته و می توان در نسل های بعدی به منظور تثبیت صفات مطلوب مورد ارزیابی قرار گیرند.کلیدواژه ها
کشاورزی هسته ای ، ردکارینا، تیتیکاکا، وزن هزاردانه ، تجزیه بای پلاتمقالات مرتبط جدید
- جایگاه محیط زیست از منظر قرآن و آموزه های دینی
- راهبردهای موثر در تحقق مدیریت مطلوب شهری با رویکرد توسعه گردشگری در پرتو محیطزیست پایدار
- مطالعه نقش گردشگری در توسعه پایدار و شکوفایی اقتصادی نمونه موردی شهرستان الیگودرز
- بررسی عوامل موثر بر نگرش شهروندان نسبت گردشگری (مطالعه موردی شهر دورود)
- پهنه بندی خطر سیل در محدوده بخش مرکزی دلگان با استفاده از روش AHP و GIS
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.