ارزیابی طرح احیاء و تعادل بخشی آب های زیرزمینی به روش DEMATEL در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_236
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا دانشمند

دانشجو کارشناسی ارشد، گروه سازههای آبی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

جمال محمدولی سامانی

استاد، گروه سازههای آبی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سیده لیلا رضوی طوسی

دکتری، گروه سازههای آبی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

آب یکی از حیاتی ترین نیازهای جوامع امروزی است که کمبود آن به طور ملموس در همه نقاط جهان احساس می شود. از این رو برداشت ها و بهره برداری ها فقط به آبهای سطحی محدود نبوده و بهره برداری های بی رویه از ذخایر آبهای زیرزمینی ، این منابع را در وضعیت بحرانی قراردادهاست . بطوریکه در کشور ما از ۶۰۹ محدوده مطالعاتی حدود ۴۲۰ محدوده در وضعیت ممنوعه ممنوعه بحرانی درآمده است . در سال ۱۳۹۳ شورای عالی آب با هدف به تعادل رساندن برداشت آب، طرح احیاء و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی را مصوب نمود. اما علی رغم تلاشهای صورت گرفته توسط وزارت نیرو و سایر ارگانهای مربوطه و گذشت بیش از ۵ سال از اجرای طرح، تراز آبهای زیرزمینی همچنان نزولی است . این مطالعه با رویکرد ارزیابی و بررسی تاثیر معیارها زیرمعیارهای طرح احیاء و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی بر یکدیگر در پنج دشت منتخب استان اصفهان(اردستان، بادخالدآباد، سمیرم، دامنه و مهیار)، با استفاده از روش تصمیم گیری چندشاخصه (دیمتل ) ۲۸ زیرمعیار را در چهار دسته زیست محیطی ، اقتصادی ، اجتماعی و فنی - مدیریتی مورد ارزیابی قرارداد که ۴ زیر معیار E۱، M۷، Ec۹ و C۳ به ترتیب با نامهای پهنه بندی بررسی مخاطرات ناشی از فرونشست زمین با وزن ۲۴/ ۹ ازمعیار زیست محیطی ، مطالعات به منظور تعیین عمق عملیات کف شکنی واصلاح و تعدیل پروانه بهره برداری با وزن ۸۳/۸ از معیار فنی - مدیریتی ، افزایش بهره وری منابع آبهای زیرزمینی با وزن ۹۹/۶ از معیار اقتصادی و آگاهسازی و اطلاع رسانی افکار عمومی با وزن ۵۴/۴ از معیار اجتماعی از با اهمیت ترین و اثرگذارترین زیرمعیارها در هر دسته هستند. پیشنهاد می شود با حذف سیاست های کلی در کل کشور و باتوجه به پتانسیل های موجود در هر منطقه و در نظر گرفتن شرایط زیست محیطی ، اجتماعی ، اقتصادی و فنی - مدیریتی سیاست های اجرایی به شکل بومی شده اجرا و از سطوح بالاتر مورد نظارت قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی ، تعادل بخشی ، تصمیم گیری چندشاخصه ، DEMATEL، مدیریت منابع آب زیرزمینی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.