طراحی سناریوی تغییرات اقلیمی جهت مدیریت منابع آب کشاورزی با استفاده از سیستم دینامیک در استان آذربایجانغربی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_212
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیدا یوسفی

دانشجوی دکترای توسعه کشاورزی، گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سیدمهدی میردامادی

دانشیار، گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سیدجمال فرج اله حسینی

دانشیار، گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

فرهاد لشگرآرا

دانشیار، گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

هدف از مطالعه کنونی شبیه سازی اثرات تغییرات اقلیمی روی منابع آب زیرزمینی با استفاده از رویکرد سیستم دینامیکی است . این رویکرد از طریق فرایند مدلسازی سیستم دینامیکی و شبیه سازی اثرات سناریوها به ارزیابی و تحلیل سیاستها در زمینه آب می پردازد. در این تحقیق تاثیر کاربرد سناریوهای خشکسالی و بارندگی و جمعیت ارزیابی شده و رفتار متغیرهای حجم منابع آب زیرزمینی و تقاضای آب کشاورزی استان آذربایجانغربی از طریق نرمافزار vensim برای دوره (۱۳۹۸-۱۴۳۰) شبیه سازی شده است . نتایج نشان می دهد ادامه روند کنونی کشاورزی و برداشت از منابع آب بدون اعمال مدیریت ، در تمام سناریوهای بارندگی (%۲۰-، نرمال، ۲۰(+% اثر سوء بر منابع آب زیرزمینی خواهد داشت . اما سناریوهای اقلیمی در ترکیب با سناریوهای دیگر مانند سناریوی الگوی کشت با مصرف کم آب، سرمایه گذاری جهت بهبود ۵/۰ درصد راندمان آبیاری سالانه ، فعالیت های مشارکتی و برنامه های آموزشی در مدیریت آب کشاورزی اثرات مثبت قابل توجهی در بهبود آبهای زیرزمینی داشته است بویژه پتانسیل آب زیرزمینی در شرایط خشکسالی ۵۰% بهبود خواهد یافت . همچنین نتایج نشان می دهد رشد بی رویه جمعیت در تمام سناریوهای جمعیتی مرکز آمار PS۱)، PS۲، PS۳ و (PS۴، سبب افزایش تقاضای آب خواهد شد اما اعمال سناریوهای ترکیبی (الگوی کشت کم مصرف ، بهبود راندمان آبیاری و افزایش مشارکت و آموزش) در سه حالت خشکسالی ، نرمال و بهبود بارندگی ، سبب کاهش ۸۷/۱۸ درصد مصارف آب طی دوره شبیه سازی تا افق ۱۴۳۰ خواهد شد.

کلیدواژه ها

سناریوهای اقلیمی ، پایداری ، آب، توسعه کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.