بررسی جایگاه آب در معماری مساجد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF10_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال الدین مهدی نژاد

استاد، عضوهیئت علمی دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، ایران

امیرحسین شیردل

دانشجوی کارشناسی معماری، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی ،تهران ،ایرا ن

چکیده

آب یکی از جمله عناصر طبیعی ، در فرهنگ و اعتقادات ایرانیان دارای ارزش بسیار است ، آب نماد پاکی و زلالی می باشد ودر قرآن کریم آیاتی در خصوص اهمیت این مایع حیاتی ذکر شده است .در معماری ایرانی - اسلامی از آب در باغ ها ، خانه ها ، مساجد وغیره استفاده می کردند و این نشان از آن است که معماری و آب رابطه ای ناگسستنی دارند.معماران از آب در شکل های هندسی مختلف در اکثر بناها در جهت ایجاد مرکزیت و وحدت بهره برده اند. در معماری مساجد، آب عنصری غیر قابل تفکیک است ،مساجد محلی جهت عبادت و رازو نیاز با خداوند است که بر اساس احکام شرعی ، لازمه ورود به آن طهارت و پاکی می باشد ،که آب کمک فراوانی در تحقق این امر می کند.این پژوهش که از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد در تلاش است با استفاده از اسناد کتابخانه ای ، مقالات این حوزه ، دیدگاه اندیشمندان و پژوهشگران و قرآن کریم به بررسی آب و اهمیت آن ، جایگاه آب نزد ایرانیان و اسلام و نقش کاربردی آب در مساجد بپردازد.نتایج این پژوهش گویای آن است که معماران با استفاده از آب در عناصری چون آبنما ، حوض ، وضوخانه وغیره در جهت ایجاد پاکی و کمک به انجام وظایف دینی مردم کمک کرده اند و در بناها از جمله مسجد از این مایع آرامش بخش بهره می بردند تا حس معنویت را القاء کنند .

کلیدواژه ها

آب ، مسجد ، معماری اسلامی ، حکمت اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.