ارزیابی ریسک سرطان زایی و غیر سرطان زایی در مواجهه با فلزات سنگین هوا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-6_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید رضا کریمی

دانشجوی دکتری گروه علوم محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

نبی اله منصوری

استاد گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

لعبت تقوی

دانشیار گروه علوم محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مظاهر معین الدینی

دانشیار گروه علوم محیط زیست، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: برخی از فلزات سنگین هوا به دلیل ویژگی های بزرگنمایی زیستی، پایداری و اثرات مخرب بر روی سلامت انسان اهمیت بسیار زیادی دارند. هدف اصلی از پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی ریسک فلزات سنگینی است که پتانسیل سرطان زایی و غیر سرطان زایی را برای مردم منطقه ۲۱ به همراه دارد. روش بررسی: منطقه ۲۱ تهران به دلیل داشتن کاربری های صنعتی و نیمه صنعتی به عنوان منطقه موردمطالعه انتخاب شد. طبق استاندارد ASTM و EPA  با استفاده از پمپ حجم بالا ۵۰ نمونه از هوا به کمک فیلترهای فایبرگلاس از کاربری های مختلف منطقه ۲۱ در سال ۱۴۰۰ برداشت شد. تعیین غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه ICP-OES صورت گرفت. همچنین با استفاده از روش سیستم اطلاعات یکپارچه ریسک IRIS ارزیابی ریسک سرطان و غیر سرطان محاسبه شد. یافته ها: میانگین غلظت فلزات سنگین به ترتیب روند کاهشی شامل Li< Ti< W< Pb< Sr< Mg< Fe< Zn< Cr< Al است که آلومینیوم با ۸۷/۵۸ g/m۳ µ بیشترین غلظت و لیتیم با ۰۱/۰ g/m۳ µ کمترین غلظت را دارد. همچنین نتایج ارزیابی ریسک تنفسی بیانگر آن است که HQ آلومینیوم با ۰۱ E + ۱۳/۱ ریسک غیر سرطانی و Cr سرب با ۰۵-E ۴۹/۱ ریسک سرطانی دارد. بحث و نتیجه گیری: مقایسه میزان سرب با استاندارد ملی آمریکا نشان می دهد که غلظت سرب در سطح مناسبی قرار ندارد. یافته های این پژوهش می تواند در تدوین استراتژی های مناسب توسط مدیران شهری و اولویت بندی کنترل ریسک فلزات سنگین هوا کمک شایانی کند.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین, اتمسفر, مواجهه, ارزیابی ریسک بهداشتی, سرطان زایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.