موقعیت علمی ایران در عصر صفویه از نگاه سیاحان اروپایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه علمی علم و تمدن در اسلام، دوره: 4، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_SJSCI-4-14_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جهانبخش ثواقب

استاد گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

چکیده

سیاحان اروپایی دیدار کننده از ایران در عصر صفوی به لحاظ ماموریت و نیز اشتیاقی که به شناخت ایران و بازتاب آن در غرب داشتند، به بررسی اوضاع گوناگون سرزمینی، جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی، فرهنگی، علمی و دیگر وجوه حیات زیستی و تمدنی ایران آن عصر پرداخته و آگاهی ­های ارزشمندی را ارائه داده ­اند. یکی از موضوع ­های مورد توجه آن­ها وضعیت علمی جامعه ایران بوده که با رویکردی مقایسه­ ای با وضعیت علمی اروپا، به بررسی و نقد آن پرداخته ­اند. نگاه این سیاحان به­ عنوان ناظران جستجوگر بیرونی در ارزیابی این موضوع می­تواند در شناخت برخی از وجوه تمدنی ایران اسلامی سودمند باشد. در این مقاله، هدف بررسی موقعیت علمی ایران در عصر صفویه از خلال گزارش ­های سیاحان اروپایی است که بر اساس مطالعات کتابخانه ­ای و به­ روش توصیفی- تحلیلی، انجام شده است. پرسشی که در این پژوهش طرح شده این است که سیاحان اروپایی، وضعیت علمی جامعه ایران عصر صفویه را چگونه بازتاب داده­اند؟ یافته­های پژوهش نشان داده است که گزارش­های سیاحان ترسیمی از وضعیت علمی ایران عصر صفوی و نگرش ایرانیان به علم و دانش را به­ دست     می­دهد که افزون ­بر بیان مزیت­ ها و برتری­ های حوزه دانشی، ضعف­ ها و نقایص و عقب­ ماندگی­ های علمی آن را نیز مطرح کرده و در واقع با دیدی مقایسه ­ای و انتقادی به این موضوع پرداخته­ اند.

کلیدواژه ها

ایران, عصر صفویه, سیاحان اروپایی, ایرانیان, موقعیت علمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.