انتقال ژن epsps به نخود به منظور مقاومت به علفکش گلایفوسیت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEB-11-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن هراتی

Biotechnology and Plant Breeding Department, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad

نسرین مشتاقی

Biotechnology and Plant Breeding Department, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

عبدالرضا باقری

Biotechnology and Plant Breeding Department, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad

سیدحسن مرعشی

Biotechnology and Plant Breeding Department, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad

چکیده

نخود (Cicer arietinum) در رقابت با علف های هرز بسیار حساس بوده و دچار کاهش عملکرد و کیفیت محصول می شود. لذا تولید گیاهان مقاوم به علف کش های عمومی نظیر گلایفوسیت مفید می باشد. در این تحقیق، ازAgrobacterium tumefaciens  سویه LBA۴۴۰۴ حاوی پلاسمید pBI۱۲۱ و ژن موتاسیون یافته epsps برای ایجاد مقاومت به علف کش گلایفوسیت استفاده شد که در آن ژن nptII به عنوان گزینشگر تحت پیش بر ۳۵S قرار گرفته است. به منظور انتقال ژن از محورهای جنینی نخود رقم ثمین و بیونیج استفاده شد. ریزنمونه ها پس از هم کشتی با سوسپانسیون باکتری به مدت سه روز در محیط هم کشتی B۵ قرار گرفت و پس از آن به منظور باززایی به محیط کشت MS به همراه غلظت مناسبی از هورمون های BAP، Kin و NAA منتقل گردید. درنهایت پس از گزینش های متوالی با استفاده از آنتی بیوتیک کانامایسین، ریشه زایی و استقرار گیاهان T۰ در محیط هیدروپونیک انجام شد و با استفاده از آزمون PCR، در ۱۵گیاه ژن اختصاصی epsps  و ژن  nptII تکثیر و تراریختگی آنها تایید شد. عدم آلودگی گیاهان مشکوک به تراریخته با استفاده از آغازگرهای نواحی ITS باکتری و همچنین با بررسی بیان ژن مورد نظر با استفاده از آزمون RT-PCR تایید شد و درصد تراریختگی در این بررسی ۷۵/۰ درصد بود.

کلیدواژه ها

Agrobacterium, genetic engineering, kanamycin, transgenic, weed, اگروباکتریوم, تراریخته, علف هرز, کانامایسین, مهندسی ژنتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.